Председателят на Сдружение За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей

...
Председателят на Сдружение За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей
Коментари Харесай

Д-р Андрей Велчев: Притеснително е, че все още има производители, които продават вода вместо мляко

Председателят на Сдружение " За налична и качествена храна “ доктор Андрей Велчев в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “

Гост в студиото към този момент е доктор Андрей Велчев – ръководител на Сдружение " За налична и качествена храна " (ЗДКХ). Добро утро.  

Добро утро.  

Д-р Велчев, първо желая в резюме да ни кажете малко повече за Сдружението, на което сте ръководител.  

От 2 години и половина е нашата идея. Ние сме се посветили на това да даваме информация на потребителите за това какво използват и в действителност какъв брой качествените са българските артикули. Нашата роля е на посредник сред институциите, които се грижат освен за качеството и контролът на храните, но и тези на недоволните консуматори, които са може би най-хубавият надзор на артикули в страната.  

Както казахте и доскоро, когато си говорихме, че в действителност, това е контролът, най-хубавият.  

И най-постоянният.  

Сигналите, които се подават от консуматори. Всъщност, една доста, не знам дали точната дума е забавна, само че вест от последните дни е за откритите камъчета в мюсли и алено вино в кутия с аромат и привкус на нафта и на парафин. Какво се случи с този сигнал? Доста безразсъден. Вие казахте, че са зачестили сигнали, сходни на този с мюслито.  

Явно артикули като леща и мюсли, подобен вид, можем да ги назовем постоянно потребявани артикули, имат надзор, който не може да бъде задоволителен в посока какво тъкмо съдържат. Да кажем, че лещата можем да я почистим и да проверим какво съдържа, само че множеството мюслита, които употребяват доста младежи, са за директна консумация, и там бих споделил е много притеснително наличието, едно такова сходно на камъчета наличие, не можем да кажем. Сигналът е подаден в Агенция по сигурност на храните от нашето Сдружение.  

Има ли отговор и очаквате ли деяние от тяхна страна?  

Тук е моментът да благодарим на Агенция по храните, защото нашата връзка с тях е доста добра. Те дават отговор с изключение на на нас, също по този начин и на потребителите самостоятелно, защото както е написано на уеб страницата ни ЗДКХ в секцията " Подай сигнал “, ние предоставяме всички атрибути, т.е. информация за продукта, името на съответния консуматор и от кое място е закупен продуктът, за който има подозрение за неговото качество, а те пък ревизират сигурността му.

Ето, и вие казахте, че може да бъде доста рисково съществуването на такива камъчета в мюслито, които ние не можем да открием. А въобще, какви са рисковете за човешкото здраве от, това е единствено един образец с камъчета в мюслито, само че и от други сходни?  

Вече преди всичко, в случай че си счупим зъб, знаем какъв брой доста " обичаме “ да вървим на ортодонт. Това е нещо, което преди всичко може да ни се случи. Отделно рисковете, които крие приемане на неща, които могат да навредят на нашето здраве. Ние се споделяме Сдружение " За налична и качествена храна “ и ролята ни е да демонстрираме, че въпреки всичко българските консуматори, при целия стопански стрес, на който сме подложени, цялата икономическа рецесия, не престават да поддържат и да имат стандарти за множеството хранителни артикули. Несъмнено има рецидивисти, които си разрешават да занижават сензитивно качеството на своите артикули, най-много в млечния бранш има такива практики.  

В млечния бранш. Именно с това ми е обвързван другия въпрос: измежду кои артикули се вижда най-честото занижаване на качеството или пък някакви нередности?  

В края на предходната година имахме кръгла маса, на която бяха поканени и участваха всичките асоциации, които се занимават с млекопроизводство и млекодобив в страната. И мога да кажа, че там безспорно има откъслечни случаи на занижено качество. Но като цяло качеството на млечни артикули при всичко, което се случва в стопанската система, продължава да е положително и потребителите не би трябвало да се безпокоят. Разбира се, би трябвало да имат едно мислено когато избират артикули с много по-ниска цена от тази, на която по принцип сега са млечните артикули. Говоря освен мляко, освен сирене, кашкавал и другите сходни млечни артикули, с които българският консуматор от години е привикнал. Но като цяло притеснително е това, че към момента има такива производители, които си разрешават да продават вода вместо мляко и надлежно да занижават критерия. Ясно е, че всичко потегля от качествената суровина. Ако суровината не е хубава, самият артикул няма да бъде прекрасен и няма да има качествата, с които сме привикнали.  

Говорейки за млечни артикули, бях прочела публикация точно в страницата на Сдружението за био и нормално мляко. Както всички знаем, биото е много по-скъпо, само че на българския пазар същински ли са разликите сред двете, сред нормално и био мляко?

Вижте, доста е значимо потребителят да следи етикета и да чете какво да съдържа. Ако има разминаване сред етикета и наличието вътре, надлежно би трябвало да уведоми освен нас, като посредник сред консуматори и институциите, ами и съответните органи. Най-вече би трябвало да благодарим на операторите на услугите, т.е. всички хипермаркети и вериги, реагират незабавно, когато ги потърсим, защото нашата роля е да отсяваме сигналите, тъй като от време на време получаваме доста нелепи такива. Нашата роля е да поддържаме съответното и равнище на сигналите. Не можем при толкоз ангажирани институции, с толкоз доста натоварване - Комисия за отбрана на потребителите, Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), непрестанно да ги натоварваме в допълнение. Те си правят работата, ние просто ги облекчаваме с това, че нашият уебсайт е доста по-лесен и наличен, още един път ще го кажа в случай че позволите – zdkh.bg и нашата " Facebook “ страница, която се радва на голяма известност – ние доближаваме съвсем 250 000 консуматори на месец.  

Направи ми усещане това, което казахте, че търговците и комерсиалните вериги дават отговор и ви спомагат, което в действителност в действителност прави работата доста по-улеснена, без значение от това, че даже БАБХ знаят, хубаво е те също да откликват на сигналите, надлежно да подхващат и те ограничения.  

Понякога работят самите вериги незабавно, имахме няколко случая на консуматори, които желаеха възобновяване на сумата и някаква отплата – две от огромните вериги го направиха. Тук е моментът да кажа, че имаме една законодателна самодейност, с която желаеме да бъдат оповестявани имената на компании или производители, които както споделих дълготрайно не съблюдават регламентите и нарушават потребителските права, т.е. не съблюдават съответното качество. За страдание сме в обстановка на политическа рецесия и това пречи и на потребителите да имат още една сигурност, че ще имат осведомен избор.  

Информираността – това може би в действителност е най-важното нещо и всеки да може да има достъп до някакъв тип платформа, в която да вижда къде са открити най-чести нередности, надлежно той самичък да реши от кое място може да пазари.  

От началото на предходната година ние имаме две рубрики: " Говорят потребителите “ и " Говорят производителите “, в която питаме под формата на анкети удовлетворени ли са потребителите, и надлежно по какъв начин производителите подсигуряват качеството. Радваме се на добра известност, тъй като от време на време е мъчно и потребителите да приказват, а пък производителите би трябвало да се борят за своето място на пазара. Защото безспорно цените вървят нагоре, потребителят би трябвало от време на време да прави компромис. Това не би трябвало да бъде по този начин за самите производители обаче, тъй като в случай че направиш компромис с цената, тя ще се бъде за сметка на нещо в процеса на производството.  

За край желая да ви попитам какви са най-честите сигнали, които получавате?  

Най-разнообразни. Любимите артикули са на най-голяма респект очевидно. Основно получаваме сигнали за некачествени млечни артикули, само че несъмнено не вършат разлика и някои безалкохолни питиета, както казахте, и алкохолни питиета от рода на вино. От началото на годината имаме много сигнали, в месеца на виното ще го кажа, за некачествено вино, което се създава от български производители във веригата. Това не значи, че виното ни е некачествено, само че към момента има и такива производители, които оферират некачествени алкохолни питиета, с които изключително зимните месеци българският консуматор е привикнал. Имаме сигнали, както казахме, и за зърнени артикули, за ядки, които са с неразбираем генезис. Но това към този момент не е в категорията на сигурността и качеството на продуктите.  

Да, т.е. не може да сложим всички под общ знаменател, само че просто разделихме кои сигнали са по-често срещани. Много ви благодаря за изявлението и за отделеното време. И пожелаваме триумф на платформата, тъй като както споделих, в действителност е доста значимо потребителите да могат да видят къде има най-вече недоволства, надлежно да могат да подадат и тяхното при положение на неправда, когато виждат нещо, с цел да може да имаме една по-добре настояща система сред консуматор и производител.  

Благодаря на вас и на вашите слушатели, че бяха с нас.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР