Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Вежди Рашидов предлага десетократно вдигане на глобите за посегателство върху паметници на културата 

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов ще внесе корекция в Закона за културното завещание, с която десетократно се подвигат глобите за посягане върху монументи на културата с национално и международно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО, оповестиха от комисията.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното завещание, където този текст ще бъде прегледан и гласуван. Това ще докара до по-строги режими на запазване и ръководство от страна на притежателите, ползвателите и концесионерите на такива недвижими културни полезности, обясниха още от комисията.

"Посегателството върху такива монументи като пещерата "Магурата ", на което станахме очевидци наскоро, е посягане и заличаване на националната памет и би трябвало да се санкционира строго от закона. Подобен вандализъм е закононарушение към националната ни културна еднаквост ", разяснява Рашидов.

В Индикативната листа за културно и естествено завещание на България са включени обекти с доста висока културна и научна стойност, които могат да аплайват за регистриране в Списъка на международното завещание. Там участват пещерата "Магурата ", гробницата край Александрово, гробниците в Казанлъшката котловина и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР