Председателят на парламента Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят
Коментари Харесай

Цвета Караянчева покани официално ЕК да наблюдава парламентарните избори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложения европейските институции да изпратят наблюдаващи, които да проследят всички стадии от протичането на парламентарните избори в България през 2021 година Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Официални писма с покана Караянчева е изпратила до ръководителите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, на Европейската комисия за народна власт посредством право и на Групата на страните, борещи се против корупцията - GRECO.

" Решението си да изпрати поканите до европейските институции ръководителят на Народното събрание стимулира със зачестилите спекулации по отношение на честността на изборния развой у нас ", са претекстовете.

Цвета Караянчева счита, че изпращането на наблюдателни задачи у нас би дало в допълнение успокоение и гаранции на българските жители за честността и признаването на изборните резултати.

" Един неутрален европейски мониторинг на всички стадии от изборния развой би представлявал справедлива оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота ", написа още в претекстовете на Народното събрание.

Обвиненията, че фалшификации на изборите ще има вървят от седмици, най-много поради измененията в Изборния кодекс, с които се позволи да се гласоподава с машини и с хартиени бюлетини.

Външни наблюдаващи е имало и на други избори у нас, само че за първи път се изпраща покана до Европейска комисия, защото Комисията изпраща наблюдаващи единствено в трети страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР