Председателят на парламента Цвета Караянчева отправи покана руски инженери и

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева отправи покана руски инженери и
Коментари Харесай

Караянчева покани руснаци да работят по СУ-25 в Авионамс

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насочи покана съветски инженери и експерти да се включат в ремонта на самолетите Су-25 . Самите самолети ще бъдат ремонтирани в България в завода " Авионамс ". Поканата е отправена от Караянчева по време на срещата й с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров .

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно публично посещаване в Москва.

Цвета Караянчева е отбелязала активизирането на двустранните връзки сред България и Русия и е удостоверила, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес и да бъде мост за градивни връзки сред Русия и Европейски Съюз и НАТО. Караянчева е откроила, че няма спънка да развиваме интензивно съдействие в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието.

Сергей Лавров е удостоверил, че връзките сред България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа и е изказал упованието си външният ни министър Екатерина Захариева да направи посещаване в Русия. Припомняме, че единствено преди две седмица президентът Румен Радев се срещна с Путин по време на присъединяване си в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, откакто през май 2018 година се видя с него в Сочи.

От съветска страна беше приветствана готовността на България да обезпечи преноса на газ от " Турски поток " към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.

По време на диалога беше маркирано и сполучливото съдействие по линия на присъединяване на " Росатом " в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Подчертано беше още, че България е поканила " Росатом " да взе участие в процедурата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене " .

Лавров е уведомил, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия , както и че от следващата година съветската страна ще усили броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е отбелязал, че

Преди това ръководителят на Народното събрание Караянчева се срещна с сътрудника си госпожа Матвиенко .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР