Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.

...
Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски е неуморен, ето какво направи веднага след рождения си ден

Председателят на Националния действен щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски е неотклонен. Макар напоследък рядко да се появява в медийното пространство, той не е спрял работата си. Това обаче не е повлияло на работата му и той е на линия.

Медикът е дал обстойно изявление, в което приказва за военните лечебни заведения и колите за спешна помощ на ВМА, както и епидемията от COVID-19, осведомят от фейсбук страницата на ВМА.



– Генерал-майор Мутафчийски, по какъв начин се реализира амбициозната идея за развиването на ВМА?

– С приемането й през 2017 година акцентът е в развиването на периферните лечебни заведения в структурата ни, освен на централната военна болница в София. Защото управлението ни счита, че всеки български военнослужещ, без значение къде се намира, има право на еднообразно качествено здравно обслужване, и освен в централната постройка.

Разбира се, не може да се реализира цялостно равновесие и уеднаквяване на обслужването, само че за последните 2 година успяхме всичките ни периферни лечебни заведения от равнище „ Роля 2” да дават отговор към този момент на „ Роля 2-усилена”, а варненската към този момент върви към равнището на „ Роля 3”. Това е неоспорим триумф за опциите на нашите лечебни заведения от военна позиция, само че и за по-добро облекчаване на потребностите от здравна грижа на популацията. Затова имаме нови рентгени, благоприятни условия за горна и долна ендоскопия, лапароскопски апаратури, ехографи, нови апарати за упойка.

Във връзка с COVID-кризата се дозаредихме с още апарати за обдишване. Програмата върви и във войсковите пунктове, където е наша грижа, само че отдавна там не беше правено нищо. Старият ни проблем с задълженията не съществува от 1 януари 2018 година и ВМА е в устойчиво състояние. За първи път ще закупим за всеки доктор във войсковите поделения и за военен санитар реанимационни раници плюс животоспасяваща реанимационна инсталация по стандартите на Алианса. Работим и за обезпечаване със санитарни коли на военните ни елементи.

– Кажете освен това за 8-те коли за спешна помощ, които ВМА закупи?

– Една от главните задания в концепцията ни е развиването на обезпечаването на военните интервенции, на военните учения, наши, районни или интернационалните. Във военномедицинското обезпечаване на такива учения доста значими са санитарните коли, с които екипите ни разполагат – да са добре оборудвани, да може бързо да се изтеглят потърпевши или заболели военнослужещи.

Това е част от програмата, която се забави с повече от половин година заради напълно справедливи аргументи. Имахме писмо и от фирмата-доставчик, представител на производителя, и от централата във Франция, че заради обстановката с COVID-пандемията заводите са затворени и ни молят за схващане за към 6-месечното забавяне.

А тези санитарни коли – коли за спешна помощ, реанимобили на цялостно съоръжение, трябваше да придобием още през февруари. Но през днешния ден ги имаме – с клас Б на съоръжение, изцяло задоволително за реанимационно заболели, добре заредени с кислородни бутилки, с апарати за обдишване и благоприятни условия за поддържане на виталните функционалности. За лежащо и седящо заболели, а и за тежко потърпевши с гръбначно-мозъчни контузии. Това е изключително значимо за бойните контузии, за контузиите при учения.

Тези коли за спешна помощ, несъмнено, са освен за централната военна болница, а и за периферните. Защото всяка от тях има своята полоса на отговорности. Разпоредил съм цялостен обзор на авто-парка. Известно е, че имахме огромен донор на 6 реанимобила по време на първата фаза на COVID-епидемията, от друга марка, по същия метод оборудвани. Разполагаме и с други непокътнати и сносно поддържани реанимобили. Така че до края на август ще имаме изясненост какви коли ще получи всяка една от лечебните заведения ни, включително и леки коли.

– Споменахте и за навременна финансова поддръжка към ВМА?

– Преди седмица за следващ път се засвидетелства голямо внимание към ВМА и към военномедицинската работа на българските Водоснабдителна система. С разпореждане на Министерски съвет се отпуснаха 8,66 млн. лева целеви средства по съответни стратегии в подтекста на обстановката – за доокомплектоването на инфекциозната ни клиника със актуален диагностичен блок.

Това включва строителство на настрана тяло с топла връзка към клиниката и закупуване на съвременен 32-срезов скенер, с огромни благоприятни условия, с цялостен пакет на софтуерни стратегии, актуален цифров, графично-скопичен рентгенов уред, който е 2 пъти по-скъп и от скенера, доста значим, както за първична диагноза на респираторните инфекции освен през COVID-епидемията.

Това са модерни машини, които не натоварват радиологично пациентите, само че са с задоволително благоприятни условия да наблюдават развиването на болестта. Допълнителен личен състав там няма да има, с изключение на лаборанти, тъй като от 2 година ВМА разполага със система с благоприятни условия всички цифровизирани облици и проучвания да могат по интернет да се гледат от всяка точка на света. Така нашите рентгенолози и скенеристи могат да съветват даже от у дома, което ни икономисва човешки запас, който става все по-ценен.

Почти половината от тази сума е за последния стадий от ремонта на операционните ни във ВМА – София. Реновирани са 6 операционни, 6 се реновират сега, а останалите до 19, включително и зала за пробуждане, са изчезналото до момента звено, с цел да приключи реновирането на операционния ни център.

Първо заменихме вентилационната и климатизационната система с най-съвременното на пазара – от най-важните неща за попречване на вътреболнични инфекции. Осъществихме и пилотния план на проф. Никола Владов, обвързван с трансплантационната стратегия, а идващите реновирани операционни са обвързваните с травматизма, стратегическо за нас.

В болничното заведение ни във Варна в този момент стартира различен също стратегически за Водоснабдителна система план, само че освен за тях. Реновира се клиниката ни по изгаряния с обезпечено финансиране. Основната ни грижа за ВМА е да повишим качествата си, с цел да сме потребни при бойна контузия и всичко, обвързвано с бойни дейности. И по едно и също време да отговорим на упованията на военнослужещите и фамилиите им, както и на всички обезпечени български жители.

– Болницата в Сливен щеше да бъде закривана, а даже единствено ролята й в преодоляване на COVID-епидемията сподели огромния й капацитет. Каква е нейната вероятност?

– Да, преди 20 година имаше такава концепция. И без да подценявам ролята на другите ни лечебни заведения, тя сякаш има най-перспективно развиване. Там е ситуиран полигонът „ Ново село” с интернационално присъединяване, с непрекъснато наличие на непознати военни контингенти, с непрекъснати тренировки и военни учения. Така че болничното заведение няма да загуби смисъла си.

Затова са огромни и напъните ни да преоборудваме реанимационното поделение, както и в останалите лечебни заведения (последната без скенер – плевенската, получи такъв), с чисто нови апарати: ехографи, рентгенов уред последно потомство, скенер, а следва закупуването и на лапароскопска инсталация. Още когато е имало доста армия в този район, един от главните бичове за персоналния състав на Водоснабдителна система са и инфекциозните болести. Както виждаме, постоянно можем да бъдем сюрпризирани от инфекции в големи размери.

Сега изтеглихме от средносрочни в краткосрочни цели възобновяване на 3-етажна постройка в обсега на сливенската болница със независими санитарни възли. Болницата ни там се оказа доста скъп сътрудник на опазването на здравето в района при първия стадий на COVID-епидемията. Говоря за първи стадий, тъй като още нищо не е свършило.

И когато се разболя съвсем целият състав на клиниката в регионалната болница, ВМА-Сливен, както и в този момент, беше главният състезател в лекуването на инфектираните. Имаме щастието, че началникът й, полковник доктор Илиян Комитов е инфекционист. И това му е близо до сърцето и съм му извънредно признателен за ентусиазма, с който екипът се включи в тежката задача.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР