Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и народни представители се

...
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и народни представители се
Коментари Харесай

Председателят на НС Вежди Рашидов се включи в отбелязването на Деня на народните будители в Пловдив

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и народни представители се включиха в отбелязването на Деня на националните будители в Пловдив.

Председателят на Народното събрание даде на шефа на Народна библиотека „ Иван Вазов “ Димитър Минев подаяние от книги за историята и активността на Народното събрание.

На церемонията в постройката на библиотеката Димитър Минев напомни, че тъкмо преди 100 години в Пловдив е взето решението за честването на Деня на националните будители. Той уточни, че задачата на основаването на пловдивската библиотека е да пази паметта, да пази културата и българщината, само че донорите са тези, с помощта на които през днешния ден фондовете й са толкоз богати и скъпи. Един от тези българи е и ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, който за повторно в границите на година подарява книги на библиотеката, акцентира Димитър Минев и посочи, че през 2021 година Рашидов е предал на културната институция 1000 книги от неговата персонална библиотека.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов честити Деня на националните будители на всички присъстващи и уточни, че 1 ноември може да се подреди паралелно до дните, в които почитаме живота и делото на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий – 24 май и Съединението на България. Това е доста прекрасен празник, на който имаме опция да засвидетелстваме уважението и поклонението си пред делото на националните будители, акцентира той.

Председателят на Народното събрание съпостави Народна библиотека „ Иван Вазов “ със съкровищница, където се пази паметта на нацията. Тя е една от най-богатите библиотеки и на нея се пада високата отговорност и чест да съхранява езика ни, създателите ни, книгите ни, добави Вежди Рашидов.

В знак на благодарност към Вежди Рашидов шефът на Народна библиотека „ Иван Вазов “ Димитър Минев подари на ръководителя на Народното събрание двуезичния албум „ Изкуство и публично пространство “, публикуван от институцията.

За обогатяване на фонда на едно от най-старите български книжовни складове издания бяха дарени и от издателство „ Захарий Стоянов “. Директорът на издателството Иван Гранитски означи, че светлината на думите живее в храмовете на българските библиотеки. Нека да се поздравим с празника и да помним, че същинската светлина, която е нетленна, е светлината на словото, прикани той.

На церемонията в постройката на пловдивската библиотека участваха ръководителят на парламентарната Комисия по правни въпроси Радомир Чолаков, кметът на Пловдив Здравко Димитров, ръководителят на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, предходният градоначалник Иван Тотев, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, районните кметове на Пловдив, шефове на културни институции от града.

След края на церемонията ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов сервира цветя пред паметника на Иван Вазов в Пловдив. Той посети и Регионалния археологически музей, който през тази година празнува 140 години от основаването си.

Председателят на Народното събрание прегледа и изложбата на огромния ваятел Павел Койчев в Градската изложба на града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР