Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Парламентарният шеф свика заседанието за кабинета на Кирил Петков

Председателят на Народното събрание Никола Минчев привиква изключително съвещание на Народното събрание на 13 декември 2021 година от 13.00 часа. 

" Разпореждането на ръководителя на Народното събрание е на съображение член 78, т. 2 от Конституцията на Република България и член 40, алинея 2 и 3 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание ", оповестиха в неделя (12 декември) от пресцентъра на законодателния орган.

В известието се прецизира, че по-рано в деловодството на Народното събрание беше импортирано искане от народни представители за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 13 декември. В оферти и одобрен с разпореждането на ръководителя на Народното събрание дневен ред са включени три точки – избиране на министър-председател на Република България, приемане на конструкция на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Според осъществявания мандат за сформиране на държавно управление, който в събота бе върнат на президента Румен Радев, кандидат-премиер е съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Петима ще са вицепремиерите, двама от Политическа партия - Асен Василев и Калина Константинова, и по един от съдружните им сътрудници - Корнелия Нинова (БСП), Гроздан Караджов ( " ИТН " ) и Борислав Сандов ( " Демократична България " ). Двадесет и един ще са представителите на изпълнителната власт, най-вече кресла получава партията-мандатоносител - " Продължаваме промяната " - 10, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са с по четири, а Демократична България с три.

Засега няма никакви индикации, че препоръчаният състав на Министерския съвет ще бъде отритнат от Народното събрание. За да бъде утвърден бъдещия кабинет, за него ще би трябвало да са дали своят вот 50% + 1 от присъстващите в залата народни представители, а  четирите обединения, подписали съдружното съглашение за ръководството на страната, разполагат със устойчиво болшинство от 134 депутати

Според претендентът за министър председател Кирил Петков най-непосредствените задания пред новата власт са преодоляването на пандемията и ограничения срещу високите цени на електрическата енергия. Както и преструктуриране на КПКОНПИ, което евентуално ще докара и до отстраняването на настоящия й началник - Сотир Цацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР