Председателят на Народното събрание Димитър Главчев направи обръщение към депутатите

...
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев направи обръщение към депутатите
Коментари Харесай

Главчев направи обръщение към депутатите в Народната скупщина на Република Сърбия

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев направи послание към депутатите в Народната скупщина на Република Сърбия. Това стана на изключително съвещание на Народното събрание, свикано особено по този мотив.

Димитър Главчев благодари за оказаната му висока чест да бъде първият български общественик, който приказва в пленарната зала на сръбския парламент. Приемам я като явен знак за смисъла на връзките сред двете страни, сред двата другарски народа и като блян за построяването на добросъседски и другарски връзки, означи той. По думите му българо-сръбското другарство е показателно за това, че даже на Балканите, където са събрани нации с ярка еднаквост, построяването на връзки на доверие, съдействие и другарство са вероятни, когато съществува нужната политическа воля.

От трибуната на Народното събрание Димитър Главчев се обърна и към българите в Република Сърбия с думите: „ Бъдете дейни жители на прилежаща и другарска Сърбия! Помнете своя жанр и език! ". Председателят на Народното събрание съобщи, че нашата страна приветства политиката на Сърбия през последните години във връзка с националните малцинства. Вярваме, че всеки проблем може да бъде решен единствено и само с разговор, добави той. Димитър Главчев поздрави депутатите в Народната скупщина, че през последните години одобряваните актове в региона на правата на националните малцинства в Сърбия са в сходство с най-високите европейски стандарти.

Днес България и Сърбия имат общ интерес за ефикасното осъществяване на регламентираните права на българското национално малцинство и дружно сътворяваме в двустранните връзки удобната политическа рамка за това, означи ръководителят на Народното събрание. Той съобщи, че двете страни са загрижени за икономическото положение на пограничните общини и дружно търсят решения. Трябва да работим дружно и за развиването на Босилеград - община с преобладаващо българско население, акцентира той.

Председателят на Народното събрание съобщи, че българският народ поздравява горещо сръбския народ за избора му през 21 век на европейската посока на развиване. Той увери сръбските депутати, че европейската вероятност на Западните Балкани ще бъде измежду главните цели на идното българско Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Република България поддържа европейската интеграция на Република Сърбия и чака страната ви в нашето обединено европейско семейство, съобщи ръководителят на Народното събрание. Убедени сме, че проевропейските политици в Сърбия, с поддръжката и разбирането на сръбските жители, пламенно ще довършат всички нужни промени и страната ще отговори пълноценно на условията за пълноправно участие, добави той. По думите му пред Сърбия се открива неповторим късмет през идващите месеци и години да форсира интеграционния развой.

Девизът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е и девизът, който е изписан на постройката на българския парламент, а от 1 януари 2018 година това ще е и девизът на Обединена Европа, уточни председаетелят на Народното събрание. И тук, от трибуната на Народната скупщина на Република Сърбия, се надявам той да стане и наш общ лозунг: „ Съединението прави силата! ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР