Председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев смята, че проектът за

...
Председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев смята, че проектът за
Коментари Харесай

„Нафтогаз Украйна“ смята, че „Северен поток 2“ няма да бъде пуснат до 2020 г.


Председателят на „ Нафтогаз Украйна “ Андрей Коболев счита, че планът за газопровода „ Северен поток 2 “ няма да може да се употребява на практика за превозване на газ до 1 януари 2020 година, когато приключва настоящият контракт сред „ Нафтогаз “ и „ Газпром “.

Nord Stram 2 AG, плановата компания за „ Северен поток 2 “ заяви в сряда, че Енергийната организация на Дания е отправила искане до компанията за включване в оценката по Оценка на въздействието върху околната среда и опцията за прекосяването на газопровода в изключителната икономическа зона на Дания на юг от остров Борнхолм. Компанията в този момент изследва това искане. Основният маршрут на газопровода е на юг от острова, само че в териториалните води на Дания, а различният – от северозападната част на острова в изключителната икономическа зона. Това значи, че на „ Северен поток 2 “ е препоръчан за разискване втори различен маршрут.

„ Сега всички се интересуват какво ще се случи на 1 януари 2020 година Но към този момент има единствено един въпрос, на който има избран отговор. При никакви условия „ Северен поток 2 “ няма да бъде пуснат в употреба до тази дата. Сега, откакто това се случи в Дания, което несъмнено, не е възбрана, само че е още едно огромно закъснение. Очевидно е, че последната дата, на която разчиташе консорциума няма да бъде спазена. Това значи, че този газопровод няма да има опция да транспортира газ за Европа от 1 януари 2020 година “, цитира украинската организация Укринформ изявление на Коболев от петък по време на кръгла маса в Брюксел.

При тази обстановка съгласно него, на „ Газпром “ ще се наложи или да понижи доставките на газ за Европа, или да се контракти с Украйна за изискванията за пренос по европейските правила.

„ Вторият вид, който има „ Газпром “ е да подписа контракт с Украйна. Аз считам този вид за по-вероятен и той ще е преференциален за всички страни “, е декларирал ръководителят на „ Нафтогаз “. В допълнение той е отбелязал, че за украинската страна предлагането на „ Газпром “ за продължение на настоящият контракт е недопустимо.

Действащите контракти за доставка и пренос на съветски газ през Украйна изтичат в края на 2019 година, като пренос на природен газ се реализира. Украинската страна приключи закупуването на съветски газ през ноември 2015 година Руската страна неведнъж декларира, че няма нищо срещу за продължение на контракта за пренос през страната на база на настоящия подобен. Председателят на „ Газпром “ Алексей Милер съобщи неотдавна, че няма нищо срещу съветската газова корпорация да разиска и предложение за присъединяване в газотранспортен консорциум, в случай че бъде направено такова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР