Председателят на Луганската народна република, призната от Русия, но не

...
Председателят на Луганската народна република, призната от Русия, но не
Коментари Харесай

Луганск готви референдум за присъединяване към Русия, Украйна го нарече нелегитимен

Председателят на Луганската национална република, приета от Русия, само че не и от останалия свят, разгласи, че в близко време в републиката може да се организира референдум за влизане в състава на Русия, оповестява ТАСС.

" Мисля, че в близко време на територията на републиката може да бъде извършен референдум, на който народът да реализира своето безусловно конституционно право и да си каже мнението за влизане в РФ. И съм убеден, че точно по този начин ще стане ", съобщи Леонид Пасечник.

Изказването на ръководителя на непризнатата ЛНР провокира разнопосочни реакции в Москва.

По мотив думите на ръководителя на ЛНР Пасечник, шефът на комитета на Съвета на федерацията по конституционното законодателство Андрей Клишас съобщи, че двете републики, приети с декрет от Владимир Путин, са в правото си да влязат в състава на Русия, в случай че това не опонира на конституцията на страната, оповестява РИА " Новости ". " Москва призна техния суверенитет ", добави той.

Според ръководителя на комитета в Думата, който дава отговор за присъединението на самостоятелните страни, евразийската интеграция и връзките със сънародниците, депутатът от комунистическата партия Леонид Калашников, обаче не счита, че в този момент е моментът за такава стъпка. Според него образуване на референдум по присъединение на ЛНР и ДНР към Русия сега е нецелесъобразно, тъй като до неотдавна и двете рупеблики са били в състава на Украйна, даже съгласно " минските съглашения ".

Калашников означи, че дори в националните републики, чиято самостоятелност РФ призна, като Южна Осетияя и Абхазия, не са взимани сходни решенияя. И още един мотив уточни той в поддръжка на тезата си, че сходен референдум е несвоевременен. " Сега в републиките отсъстват доста хора, които са евакуирани ", разяснява Калашников.

 Скрийншот: Телеграм

Референдумът за независимостта на Луганск и Донецк се организира през 2014 година след Майдана в Киев, само че украинските управляващи не го признават. Същата година през март Крим и Севастопол също организираха референдум за присъединение към Русия, в който участваха над 80% от гласувалите. До момента Западът и Украйна не одобряват това решение за законно и упрекват Москва в анексията на Крим, както и не са съгласни с отделянето на ЛНР и ДНР от Украйна.

Междувременно Украйна съобщи, че извършен от Русия референдум в окупираните украински територии не би имал никаква правна стойност и би провокирал твърда реакция от страна на интернационалната общественост, задълбочавайки интернационалната изолираност на Москва, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден водачът на самопровъзгласилата се и приета от Русия Луганска национална република Леонид Пасечник сподели, че тя може скоро да създаде референдум за присъединение към Русия.

" Всички подправени референдуми във краткотрайно окупираните територии ще бъдат невалидни и няма да имат правна стойност ", сподели в изказване за Ройтерс представителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

" Вместо това Русия ще се сблъска с още по-твърда реакция от страна на интернационалната общественост, което още повече ще задълбочи интернационалната ѝ изолираност ", сподели още представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР