Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви днес, че Прищина

...
Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви днес, че Прищина
Коментари Харесай

Прищина е издала разрешение за посещение на Вучич в Косово на 8 и 9 септември

Председателят на косовския парламент Кадри Весели съобщи през днешния ден, че Прищина е издала позволение за посещаване на сръбския президент Александър Вучич в Косово на 8 и 9 септември, само че това решение може да бъде променено " при положение на дестабилизация ", съобщи Танюг.

" Ако решим да не идва, Вучич няма да влезе в Косово ", сподели Весели, като предизвести, че в случай че Вучич влезе на косовска територия без позволение, ще го последва ориста на шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич, който бе задържан в Косовска Митровица през март тази година, предава Българска телеграфна агенция.

Александър Вучич разгласи в края на предишния месец, че ще посети Косово за среща с локалните сърби на 8 и 9 септември и ще произнесе там значима тирада, както сподели, " една от най-важните в живота му ".

Посещението е планувано ден след следващия кръг на разговора за нормализиране на връзките, който Косово и Сърбия водят с посредничеството на Европейския съюз.

Косовският президент Хашим Тачи, който на следващия ден ще се срещне с Вучич в Брюксел, съобщи, че опциите за реализиране на съглашение са доста дребни и че окончателното съглашение сред Белград и Прищина ще има смисъл само в случай че Сърбия признае Косово като страна.

Междувременно косовският парламент към този момент трети ден не може да събере кворум, с цел да гласоподава състава на новия екип за договаряния със Сърбия, формиран от държавното управление, и да гласоподава препоръчана от опозицията резолюция, с която да се забрани на Тачи да договаря за смяна на границите на Косово.

Ръководителят на държавния екип за договаряния Фатмир Лимай сподели за телевизия Т7, че Тачи няма да може взима нито едно решение без единодушието на този екип. Това обаче остава под въпрос, тъй като Народното събрание още не е одобрил състава на екипа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР