Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван
Коментари Харесай

Парното няма да поскъпва

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов разгласи, че няма да има никакво покачване на цената на топлинната сила до края на тази година. Държавният регулатор отбелязва през днешния ден 20 години от основаването си. В постройката на Комисията се състоя тържествено честване, на което беше валидирано особено пощенско-филателно издание.

"В КЕВР постъпи заявление от "Булгаргаз ", с което се планува понижение на цената на природния газ с 0,11 %. Спрените топлоелектрически централи не въздействат върху цената на тока за бизнеса, тъй като създават малко мощности. Освен това плануваният планов ремонт на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 1 " е приключи предварително ", разяснява Иванов и добави, че за момента КЕВР не е установила нарушавания на лицензиите на спрените ТЕЦ-ове, само че евентуално има нарушавания на комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите. Комисията за енергийно и водно контролиране не се занимава с съответния темперамент на първичното гориво, което постъпва в тези централи.

"Булгаргаз ", което е дъщерно сдружение на Българския енергиен холдинг, предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2019 година, в размер 44,85 лева./MWh. В съпоставяне с одобрената за трето тримесечие на 2019 година цена (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), препоръчаната за ІV-то тримесечие на 2019 година е по-ниска с 0,11% или 0,05 лева./MWh.

Предложената за одобряване по-ниска продажна цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2019 година, се дължи на предстоящите по-ниски доставни цени по дълготрайния контракт с ООО „ Газпром износ “.

"Булгаргаз " изиска от „ Газпром износ “ предоговаряне за понижение на доставната цена за страната и по-голяма еластичност на доставките. Целта е до края на 2019 година да се реализира изменение на изискванията по контракта, което ще докара до по-ниска цена на доставките за България от 2020 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР