Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
Коментари Харесай

КЕВР няма критерии за проверка на продажбата на ЧЕЗ България

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов заяви, че енергийният регулатор следи договорката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Той обаче разясни, че Народното събрание още не е разписал критерии за инспекция на "операцията ". Както "Банкеръ " към този момент писа, с промени в Закона за енергетиката депутатите сложиха КЕВР като регулатор от последна инстанция при сходни покупко-продажби.

"Ако се мине през всички останали институции, които би трябвало да дадат позволение, най-после се произнася КЕВР. Ние ще осъществим закона, подобен какъвто е ", уточни Иванов в коридорите на Народното събрание. От думите му стана ясно, че в случай че депутатите не напишат съответните критерии, ръководеното от него ведомство ще ги изготви независимо. "Надявам се фактически, в случай че се стигне до тази инспекция, да бъдем подкрепени в изработването им ", добави ръководителят на комисията.

В Народното събрание през днешния ден се появи и енергийният министър Теменужка Петкова, която също показа мнението си за покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ. "Както постоянно съм пояснявала, това е договорка, която се осъществя по реда на чешкото законодателство, нашето държавно управление няма касателство към този въпрос. За нас е значимо да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на страната ", бе сбита Петкова.

В четвъртък дружеството-купувач "Еврохолд " заяви, че е постигнало съглашение с чешката група за бизнеса ѝ в България. Двете страни са сключили и контракт на стойност 335 млн. евро. "Еврохолд " ще финансира договорката с композиция от личен и заемен капитал. Вече е подписан мандат с две световни капиталови банки с богат опит в обезпечаването на финансиране за сходни покупко-продажби.

Придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България от "Еврохолд " ще завърши след утвърждение от съответните регулаторни органи. Проверки следва да бъдат осъществени от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол и най-после, както стана дума, от Комисията за енергийно и водно контролиране.

От българската компания оповестиха, че към този момент се образува съвещателен съвет от специалисти със стабилен интернационален опит в бизнеса с дистрибуция на електрическа енергия, който ще я съветва в процеса на интеграция на активността на ЧЕЗ България.

Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното сдружение "ЧЕЗ Разпределение България " АД, компанията за публично доставяне с електрическа енергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България " АД, лицензирания търговец на електрическа енергия " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България " ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец ", сдружението за произвеждане на електричество от биомаса "Бара Груп " и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и ръководи активността на всички изброени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР