Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази категоричната си подкрепа

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази категоричната си подкрепа
Коментари Харесай

Шарл Мишел към украинците: Кремъл няма да успее да унищожи вашия свободолюбив дух

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази безапелационната си поддръжка за украинците по време на изненадващо посещаване в Одеса, съобщи Франс прес.

Кремъл " желае да потисне вашия дух на независимост и народна власт. Напълно уверен съм, че в никакъв случай няма да успее ", съобщи ръководителят на Европейския съвет във видеопослание в Туитър, няколко часа откакто в Москва бе извършен огромен боен церемониал в чест на успеха на Съветския съюз против нацистка Германия във Втората международна война.

По време на визитата си в Одеса Шарл Мишел беше заставен да се укрие заради съветски удари по района на пристанищния град.

" Не сте сами. Ние сме до вас, няма да ви изоставим ", сподели още Шарл Мишел. " Ще бъдем с вас, до момента в който е нужно ", увери той във видеозаписа, като увери, че Европейски Съюз " ще помогне за построяването на съвременна и демократична страна, обърната към бъдещето ".

Мишел написа в Туитър, че е пристигнал в Одеса по случай Деня на Европа. „ Не сте сами. Европейски Съюз е паралелно с вас “, акцентира Мишел, осъждайки съветското навлизане в Украйна.

Според европейски представител по време на визитата си Мишел се е срещнал с „ въздействието на войната върху международните снабдителни вериги “, изключително що се отнася до зърнените култури, „ доста тонове от които са блокирани в пристанища поради съветската обсада на Черно море “. Тази обсада вреди освен на украинската стопанска система, само че попречва също по този начин достъпа на света до жизненоважни хранителни артикули и излага на заплаха международната продоволствена сигурност “, добави още източникът от Европейски Съюз.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беседва по видеоконферентна връзка с Мишел и му благодари за смелостта и за визитата му в Одеса, съобщи канцеларията на украинския водач. „ Искам да Ви благодаря за политическата поддръжка, за Вашето наличие. За това, че виждате в близко бъдеще Украйна като равна с останалите членове на европейското семейство “, акцентира украинският държавен глава.

Зеленски сподели, че Украйна доставя със зърнени храни 400 милиона души на планетата и че блокадата на износа на селскостопански артикули към този момент води до повишение на цените на храните по света.

Украинският президент разгласи през днешния ден, че е разговарял посредством видеоконферентна връзка и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е разискал с нея дейностите на Украйна, с цел да стане тя страна кандидатка за участие в Европейски Съюз.

Държавният глава прикани през днешния ден за незабавни дейности за разблокиране на украинските пристанища. В пост в Телеграм след диалога си с Мишел президентът написа, че „ е значимо да се предотврати продоволствена рецесия в света, провокирана от нападателните дейности на Русия “, съобщи Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР