Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС продължават споровете за висшите постове

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на водачите на Европейски Съюз и привиква нов съвет във вторник от 11 ч. Това заяви в туитър неговият представител Пребен Аман. Малко по-късно новината бе доказана и от самия Туск.

След траяли цяла нощ и през вчерашния ден сутринта договаряния водачите на страните членки на Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение за фигурите, които ще поемат висшите постове на Европейски Съюз през идващите 5 години. Срещата на върха за управителните позиции на Европейски Съюз " забуксува ", откакто водачите не реализираха компромис.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел създадоха компромисен проект в коридорите на срещата на високо ниво на Г-20 в японския град Осака. Според по този начин наречената " суши договорка " 28-те водачи на Европейски Съюз ще предлагат холандския социалдемократ Франс Тимерманс за ръководител на Европейската комисия, а не консервативния му противник, немския евродепутат Манфред Вебер. Вместо това Вебер ще бъде определен за ръководител на Европейския парламент, а демократичният претендент ще стане ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Европейският съвет обаче не остана " удивен " от договорката. Совалките и двустранните договаряния към този момент не дават резултат и всяко от имената остава в областта на вероятностите. Туск организира над 30 двустранни срещи в опита си да реализира пробив по въпроса за председателския пост на Еврокомисията.

На влизане на съвещанието на водачите българският министър председател Бойко Борисов бе безапелационен, че стои единствено и само зад кандидатурата на Вебер като идващ ръководител на Европейската комисия: " Ние имаме водещ претендент, спечелил европейските избори - Вебер. Категорично, ние стоим зад нашия претендент. Няма логичност спечелилият да не бъде ръководител на Европейската комисия ". Лидерите на Унгария, Полша и Хърватия показаха сходна позиция.

Но през нощта против понеделник Борисов сподели, че е податлив на компромис след среща с Тимерманс в българското непрекъснато посланичество: " Очертава се подобен компромис - в тази ситуация кой е изпод или от горната страна не е най-важното. Погледнато действително, Вебер има повече опит в Народното събрание. "

Междувременно немският в. " Велт " разкри, че Борисов е провел диалога с Тимерманс пред камера. Срещата е станала в българското посолство в Брюксел, а видеозаписът е бил излъчен в неделя онлайн в страницата във фейсбук на Борисов. В триминутното видео се чува по какъв начин Борисов приказва за задаващ се " компромис " на срещата на върха: " Манфред Вебер може да получи Народното събрание, а вие поемете комисията ", декларира Борисов. " Отлично ", дава отговор му Тимерманс, който седи до Борисов в кожено кресло. Премиерът ни продължава: " Знаете какво е значимо за нас ", и загатва по-конкретно механизма на Европейски Съюз за надзор на правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност, за анулацията на който приканва България, както и приемането в Шенгенското пространство без граничен надзор. Тимерманс дава отговор, че е " постоянно непосредствен и почтен " с Борисов и " постоянно е изразявал възхищението си от това, което прави в битката с проведената престъпност ". После внезапно поглежда камерата и споделя: " Не съм сигурен, че би трябвало да записваме всичко това. " След това видеото стопира. Това, което Борисов обсъждаше в детайли с Тимерманс, остана неразбираемо, написа още " Велт ".

Очаквано, на този стадий кандидатурата на Тимерманс обаче не преодоля съпротивата на Вишеградската четворка, договарянията не престават и сега.

По информация на изданието " Политико " сега водачите разискват пакет, съгласно който Тимерманс да оглави Европейската комисия, Кристалина Георгиева - Европейския съвет, а Маргрете Вестагер или Шарл Мишел да заеме поста висш представител по въпросите на външната политика и сигурността.

За поста ръководител на Европейския парламент водачите са разграничени сред кандидатурите на Манфред Вебер и холандеца Ги Верховстадт.

Очаква се Франция да получи поста ръководител на Европейската централна банка. Спрягат се имената на Беноа Кьоре - френски икономист, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Франсоа Вилерой дьо Гало - гуверньорът на Френската централна банка.

Според разпоредбите на Европейски Съюз страните членки избират кой ще ръководи Европейска комисия. Човекът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан Клод-Юнкер, би трябвало да получи поддръжката на 21 от 28 европейски водачи и да събере болшинство от най-малко 376 гласа в Европарламента.

Президентът на Европейския съвет пък би трябвало да бъде определен от европейските водачи с квалифицирано болшинство и би трябвало да встъпи в служба на 1 декември.

Новият парламент се събира за първи път на 2 юли. Първото му съвещание е планувано за 11.00 ч. българско време. На 3 юли се чака да бъде определен новият ръководител на законодателния орган. Това внася в допълнение напрежение в работата на Европейския съвет, защото водачите са наясно, че проектите им могат да бъдат нарушени, в случай че Екологичен потенциал внезапно реши да избере собствен си ръководител.

А на сесията си на 15-18 юли евродепутатите би трябвало да гласоподават новото ръководство на Евросъюза.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР