Председателят на Европейския съвет Доналд Туск има намерение да състави

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск има намерение да състави
Коментари Харесай

Туск ще прави списък на кандидатите за шефове в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск има желание да сформира лист с претендентите за всички управителни постове в Европейски Съюз, до идната среща на високо ниво на 20 и 21 юни, съобщи ТАСС, базирайки се на неназовани източници в Евросъюза.

Туск има желание до срещата на 20-21 юни да приготви лист за претендентите за ръководители на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и външнополитическото ведомство.

Наблюдатели считат, че процесът на промяна на ръководителите на главните европейски институции ще бъде сложен и може да отнеме месеци, защото доста страни се афишират срещу актуалната система за назначение на началник на Европейската комисия, добавя ТАСС.

Холандският министър председател Марк Рюте съобщи, че решение по отношение на новия ръководител на Европейската комисия не е взето нощес на срещата на най-високо ниво, само че водачите на страните-членки на Европейски Съюз са съумели да реализират дребен напредък в договарянията по този въпрос.

Рюте добави, че е била реализирана договореност, че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще организира съвещания по „ пакетна договорка “ за управителните длъжности в Евросъюза.

„ Длъжността на началник на Европейската централна банка (ЕЦБ) не влиза в договорката “, означи Рюте. По неговите думи, това е рационално решение, защото избора на началник на ЕЦБ „ е обособена процедура, в която играят роля министрите на финансите и в която се отделя повече внимание на наличието, в сравнение с другите постове “.

Междувременно немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че поддържа кандидатурата на Манфред Вебер за ръководител на Европейската комисия. В изявление след срещата в Брюксел Меркел удостовери, че някои от нейните сътрудници поддържат други претенденти и търсенето на компромис ще продължи.

„ Ние заставаме зад нашия водещ претендент, претендентът на ЕНП Манфред Вебер. Други застават зад техните претенденти, което е явно. Ние имаме отговорности пред нашите гласоподаватели и ще би трябвало да изчакаме и да забележим какво ще стане. Много е рано да приказваме за това, всички би трябвало да покажат приемливост и предпочитание за реализиране на компромис “, съобщи Меркел.

Но някои центристки водачи, като френския президент Емануел Макрон, образуваха фронт анти-Вебер и поддържат други кандидатури, като тази на холандския социалист Франс Тимерманс и либерала Маргрете Вестегер.

Според Макрон, " с цел да се построи европейската упоритост за идните пет години, отпред на Европейски Съюз би трябвало да бъдат определени дами и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им разрешава да се посветят напълно на задачите си ", съобщи Франс прес.

Макрон добави, че основните критерии към претендентите за водещите постове е те да са потвърдили своите качества на високо ниво в техните родни страни или в Европейски Съюз. Това както наподобява в действителност изключва Манфред Вебер, претендента за ръководител на Европейска комисия, желан от Меркел. Вебер в никакъв случай не е заемал държавен пост, означават Асошиейтед прес и ДПА.

Макрон акцентира, че целите за Европейски Съюз за идните години включват намирането на решения на климатичните въпроси и на икономическите провокации, както и създаване на Европа, която пази своите жители. Президентът напомни, че за първи път откогато съществува Европейският парламент, в него няма болшинство от две партии - десницата и левицата. Следователно е належащо да се построи " друго нещо, нов план, който да е по сходство на това, което европейският народ е избрал ", добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР