Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли описа имената на ресорите

...
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли описа имената на ресорите
Коментари Харесай

Председателят на Европарламента критикува и името на ресора на Габриел

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли разказа имената на ресорите в новата Европейска комисия като " малко истински и странни " и сподели, че Урсула фон дер Лайен ще ги обясни на среща идната седмица, съобщи " Политико ".

Бъдещият ръководител на Еврокомисията във вторник показа имената и портофолиата на екипа си от комисари, включващ няколко не напълно ясни длъжности като зам.-председатели за " стопанска система, която работи за хората " и за " отбрана на европейския метод на живот ".

Пред кореспонденти по време на конференция в четвъртък Сасоли съобщи: " Мисля, че поради вероятното бързане да се дадат имена на тези ресори, е имало известно лековерие и прибързаност, което проличава от имена, които са малко истински и странни ". Той добави, че Фон дер Лайен се е съгласила да изясни решенията си идната седмица.

Името на ресора на гърка Маргаритис Схинас (чиито отговорности включват миграция) - " Защита на европейския метод на живот " - провокира дискусия, малко откакто Фон дер Лайен показа екипа си. Евродепутати настояха то да бъде заменено, като обявиха, че е обидно и загатва, че мигрантите и бежанците са опасност за европейския метод на живот. Жан-Клод Юнкер също го подлага на критика.

Сасоли не насочи открити рецензии към него, само че сподели, че имената на " съществени " порфолиа, като " имиграция ", " просвета " и " проучвания " отсъстват, и добави: " Мисля, че тези думи са доста значими ".

" Не е задоволително да кажете нововъведения и юноша, с цел да говорите за просвета и проучвания. И ние в Парламента, ние знаем това добре, тъй като знаем тези думи и какво значат те ", акцентира Сасоли, евентуално имайки поради ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Той е озаглавен " Иновации и юноша ", само че отговорностите й включват също просвета и проучвания. Предишните комисари с този сектор имаха думата " проучвания " в купите си.

В къс коментар за Брекзит Сасоли сподели, че Европарламентът е отворен за пролонгация, само че единствено в случай че има съображение за това.

Повече за ресора на Мария Габриел четете тук.

За реакцията й след оповестяването му - тук.

За " странните " имена на ресорите в новата Еврокомисия четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (488)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР