Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник,

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник,
Коментари Харесай

ЕЦБ щяла да стигне докъдето е необходимо, за да пребори инфлацията

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи във вторник, че инфлацията в еврозоната е " нежелателно висока за известно време ", само че ЕЦБ ще стигне " докъдето е належащо “, с цел да се бори с инфлацията.

По време на тирада на Форум за централно банкиране 2022 в Португалия, проведен от ЕЦБ, тя означи, че водещата причина за инфлацията " е изключителна серия от външни шокове ". Сред тези шокове Лагард загатна нарушените световни верига на доставки и съветската военна инвазия в Украйна., написа БНР.

Така на процедура ЕЦБ за следващ път отхвърля да признае своята виновност за обстановката. Припомняме, че в продължение на години (11 г.) банкерите във Франкфурт държат ниски лихви, употребяват така наречен " количествени удобства ", които са просто допустимото име за отпечатване на пари и нарастване на паричната база - съвършеният инструмент за основаване на инфлационен напън.

" ЕЦБ ще продължи своя път за нормализиране на политиката и ще стигне толкоз надалеч, колкото е належащо, с цел да върне инфлацията в еврозоната до задачата от 2 на 100 ", уточни Лагард и повтори, че централната банка чака да увеличи главните си лихвени ставки през юли с 25 базисни пункта и по-късно ще има ново покачване през септември.

Покачващата се инфлация е " огромно предизвикателство, като ние ще отидем толкоз надалеч, колкото е належащо, с цел да подсигуряваме, че инфлацията се стабилизира към нашето целево равнище от 2% в средносрочен проект. Ако средносрочните вероятности за инфлация се запазят или се влошат, ще е уместно и по-голямо нарастване на лихвите “, добави тя.

В същото време Лагард акцентира, че централната банка ще бъде гъвкава, когато чистите покупки на активи приключат и може да реинвестира част от средствата по към този момент закупените от нея падежиращи ще скъпи бумаги, купувайки спомагателни еврооблигации, в случай че има риск за трансмисията на провежданата от ЕЦБ парична политика.

Тя също по този начин уточни, че ЕЦБ приготвя нов инструмент за битка с фрагментацията, който да помогне за стягане на разширяващите се спредове по лихвените бумаги на страни членки като Италия и Испания по отношение на бумаги на страни като Германия.

Според нея идната стратегия на ЕЦБ за изкупуване на облигации ще овладее неконтролираното разширение на спредовете на доходността на облигациите в еврозоната, като в същото време ще резервира натиска върху държавните управления да поддържат в ред техните бюджетни политики.

`Новият инструмент ще би трябвало да бъде ефикасен и симетричен и ще съдържа задоволителни гаранции за опазване на импулса на страните членки към постоянна фискална политика в еврозоната. “, сподели тя на годишния конгрес на ЕЦБ в Синтра, Португалия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР