Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Украйна може да излезе по-силна от преди руската инвазия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник по време на речта си на конференцията за възобновяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в положение да излезе " по-силна от преди съветската инвазия ".

Тя означи, че Европейски Съюз " има специфична отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна " и че ще й помогне по време на нейното възобновяване. Въпреки че провокациите са " големи ", те не са " непреодолими ", сподели шефът на Европейска комисия, добавяйки, че Украйна " може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна страна ".

Председателят на Европейска комисия показа, че тя и немският канцлер Олаф Шолц, в тясно съдействие с интернационалните сътрудници, " ще провеждат интернационална конференция на високо равнище след лятото ", с цел да подсигуряват, че парите на вложителите ще бъдат " изхарчени ефикасно и дейно " по време на процеса на реорганизация.

Европейският съюз ще сътвори платформа за възобновяване, с цел да координира възобновяване на Украйна след войната й с Русия, уточни Урсула фон дер Лайен и добави, че платформата ще се употребява за картографиране на капиталовите потребности, съгласуване на дейностите и канализиране на ресурсите.

" От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал към 6,2 милиарда евро финансова поддръжка и ще отпусне още средства. Ще се ангажираме доста в средносрочната и дълготрайната реорганизация “, уточни още Фон дер Лайен.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски уточни, че възобновяване на страната след войната се нуждае от колосална инвестиция.

По време на тирада посредством видеовръзка на конференцията за възобновяване на Украйна в Лугано Зеленски съобщи, че реконструкцията е развой, предопределен да възвърне най-основните демократични институции на Украйна. Той също по този начин прикани вложителите и заинтригуваните страни да вземат участие отговорно във възобновяване на страната.

Възстановяването на Украйна е " общата задача на целия либерален свят ", сподели Зеленски, наблягайки, че възобновяване на неговата раздрана от война страна ще послужи на международния мир.

Украйна, добави той, е фокусирана върху спазването на наредбите на страната, с цел да приключи процеса на присъединение към Европейския съюз. " Възстановяването на Украйна ще бъде най-големият принос за поддържането на световния мир ", сподели още той.

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР