Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Борим се успешно с най-голямата криза от десетилетия, но ще има нови изпитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си тирада за положението на Съюза. Пред Европарламента в Страсбург тя очерта най-неотложните задания пред Общността и дейностите, които Комисията ще предприеме за справяне с провокациите.

Сред акцентите бяха борбата с COVID-19, икономическото възобновяване, климатичните промени, сигурността и миграцията.

" Европейският съюз е единен и се бори сполучливо с най-голямата рецесия от десетилетия ", сподели ръководителят на Европейската комисия в Страсбург. Според нея, Европа е посрещнала пандемията като същински Съюз.

Урсула фон дер Лайен сподели, че когато е държала същата тирада предходната година, не е било ясно дали въобще ще има ваксина , която да ни избави от епидемията. Днес Европа е отпред на имунизацията в международен мащаб:

" Над 70 % от възрастните в Европейски Съюз са изцяло имунизирани. Ние бяхме единствените, които заделихме половината от производството си на ваксини за останалата част от света. Повече от 700 милиона дози бяха доставени за европейските жители и още над 700 милиона — за 130 страни от останалата част на света. "

Урсула фон дер Лайен означи обаче тревожни разлики в каузи на имунизираните в съюза . Тя не назова поименно България, само че формалната европейска статистика сочи, че нашата страна е ваксинирала под 20% от пълнолетното си население, до момента в който междинното ниво в Европейски Съюз е 70%. Другата очевидно изоставаща страна е и Румъния - със своите 34% имунизирани.

Председателят на Европейска комисия прикани да се резервира набраната скорост за имунизация и предизвести, че идната година ще е " инспекция за характера " на Европейски съюз, който се бори с пандемията от КОВИД-19.

" Пандемията е маратон, а не спринт ", означи тя.

" Нека си подсигуряваме, че тя няма да се трансформира в пандемия на неимунизираните ", прикани тя.

Фон дер Лайен даде обещание ускорение на имунизациите по света, а също Европейски Съюз да подари още 200 милиона дози ваксина на страни отвън съюза.

" Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на световната имунизация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да разглася, че нашата задача ще обезпечи подаяние от още 200 милиона дози доникъде на идната година ", съобщи тя.

" Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в международното здраве ", сподели Фон дер Лайен, представена от Франс прес.

Тя акцентира, че в случай че в Европейски Съюз са имунизирани над 70 % от пълнолетните поданици, то в бедните страни са сложени по-малко от 1 % от наличните дози.

Друг главен акцент беше Европейски зелен пакт и съответните стъпки против измененията в климата.

4 милиарда евро за битката с климатичните промени

Европейски Съюз ще усили финансовата си поддръжка за битката на по-бедните страни с климатичните премени и приспособяването им към техните последствия, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Европейски Съюз чака Съединени американски щати и други страни също да усилят напъните си, добави тя.

По думите на Фон дер Лайен бъдещето на Европейски Съюз зависи от равнището му на софтуерната подготвеност, най-много от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко от смарт телефони до електрически скутери и фабрики.

Тя прикани за съгласуваност на европейско ниво, с цел да бъде основана самобитна " европейска екосистема на чиповете ", в това число тяхното произвеждане.

Европейска комисия има намерение също по този начин да предложи Европейски Съюз да забрани артикули, създадени посредством насилствен труд , сподели Фон дер Лайен в икономическата част от речта си.

Човешкото достолепие и независимост са по-важни от правенето на пари, акцентира тя.

Урсула фон дер Лайен даде обещание още Европейски Съюз да усили филантропичната помощ за Афганистан.

100 милиона евро филантропична помощ за Афганистан

Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като спомагателна филантропична помощ за Афганистан, с цел да се избегне " филантропична злополука ". Това заяви през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Франс прес.

Европейски Съюз към този момент разгласи по-рано, че подвига четворно филантропичната си помощ за Афганистан и прилежащи страни, тъй че да доближи 200 милиона през 2021 година

" Трябва да създадем всичко, с цел да избегнем действителната заплаха от огромен апетит и огромна филантропична злополука ", съобщи Фон дер Лайен в годишната си тирада " За положението на Съюза " пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя посочи, че тази помощ ще е част от " нов, по-голям пакет ограничения в поддръжка на Афганистан ", който ще бъде показан " в околните седмици ".

" Трябва и отсега нататък да поддържаме афганистанците в страната и в прилежащите страни ", добави тя.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан на 15 август, животът в страната частично е спрял, по-специално поради секването на финансовите потоци от чужбина, които вливаха кръв в локалната стопанска система, отслабена от над 40 години войни. Ситуацията се трансформира в сериозна за милиони афганистанци, връхлетени освен това от суша, последствия от коронавирусната пандемия и от войните.

До края на годината Европейска комисия ще предложи закон за битка с насилието против дами - " прекалено много дами се наложи да живеят в боязън по време на пандемията ", заяви Урсула фон дер Лайен.

" Става дума за дейно наказателно гонене, за предварителна защита и отбрана както онлайн, по този начин и офлайн ", уточни председателката на Европейска комисия, на която принадлежи законодателната самодейност в Европейски Съюз.

Европейски Съюз се нуждае от политическа воля, с цел да гради отбранителна политика

Европейският съюз би трябвало да е в положение да подхваща военни дейности без помощта на Съединени американски щати, само че му липсва политически воля, съобщи пред Европарламента председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.

" Основният въпрос е за какво това към момента не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, само че каква изгода от тях, в случай че не сте готови да ги употребявате? Това, което ни спъваше до момента, е освен незадоволителният потенциал, а и неналичието на политическа воля ", сподели тя.

В годишната си тирада пред Екологичен потенциал Фон дер Лайен даде обещание усилване на съдействието с НАТО, ръководена от Съединени американски щати, както и нови отбранителни качества в киберпространството.

Тя разгласи също, че през идната година ще свика дружно с Франция специфична среща на върха, отдадена на защитата.

Европейският съюз би трябвало да развива нов световен дневен ред дружно със Съединени американски щати, съобщи наред с това председателката на Европейска комисия.

" Заедно със Съединени американски щати ще развиваме нашия нов дневен ред за световна смяна - от новия съвет за търговия и технологии до опазването на здравето, сигурността и устойчивостта ", сподели тя и добави: " Европейски Съюз и Съединени американски щати постоянно ще бъдат по-силни дружно ".

Цялата тирада на Урсула фон дер Лайен вижте
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР