Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на
Коментари Харесай

ЩЕ ВЛЕЗЕ ЛИ УКРАЙНА В ЕС ПО СПЕЦИАЛНА ПРОЦЕДУРА?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на украинския президент бърз старт на кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз.

На историческа гала в Киев тя връчи на Зеленски въпросник за участието на Украйна в Европейски Съюз и съобщи: " За образуването на това мнение няма да са нужни години, както нормално, а мисля, че ще става въпрос за седмици ".

Украинският президент даде обещание да върне отговорите след една седмица.

В прочувственото си слово Фон дер Лайен напомни наложените наказания върху Русия и добави: " Русия ще изпадне в стопански, финансов и софтуерен крах, а Украйна върви към европейско бъдеще ".

Киевската аудиенция на Фон дер Лайен и на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел донесе на Зеленски морална и финансова поддръжка и обещанието, че Украйна " ще излезе от войната като демократична страна ".

Борел даде обещание, че до няколко дни Европейски Съюз ще даде на Украйна 500 млн. евро за закупуване на оръжия. Той дефинира петролните наказания като " огромен слон в стаята ", признавайки, че някои евродържави се тормозят дали отводът от съветски нефт няма да предизвика растеж на цените, което би било мъчително за европейските стопански системи.

Според Зеленски разпалената от Русия война е " директно нахлуване против съществуването на Украйна и сигурността на Европа ". Президентът прикани Брюксел да накаже по-тежко Русия, като забрани покупките на съветски нефт и газ.

Преди да излети от Киев, Фон дер Лайен сподели пред кореспонденти, че починалите цивилни в украинския град Буча демонстрират " жестокото лице " на съветската войска. При визитата си в града, където специалисти по правосъдна медицина ексхумират тела от всеобщ гроб, ръководителят на Европейска комисия бе мощно разчувствана от видяното. По данни на украинската страна съветските въоръжени сили са умъртвили стотици цивилни в града.

Всъщност казаното от ръководителя на Европейска комисия на 8 април повтаря позицията й от 5 март. Тогава тя съобщи, че Европейска комисия държи Украйна да се причисли към Европейски Съюз, а президент Зеленски подписа публично заявление за участие в блока, настоявайки за неотложно присъединение по " специфична процедура ".

Според Зеленски " с Украйна в него Европейският съюз ще бъде по-силен, а без Европейски Съюз Украйна ще бъде сама ".

Европейските упоритости на Украйна бяха подкрепени от доста евродепутати. В отворено писмо и осем страни от Европейски Съюз - Чехия, Латвия, Литва, България, Естония, Полша, Словакия и Словения, приканиха за започване на договаряния за присъединение.

Правилата на Европейски Съюз обаче не плануват " специфична процедура " в процеса на разширение. Затова Република Северна Македония и Албания чакат повече от десетилетие, с цел да започват договарянията за участие. А поради евроветото на София двете страни нямат краткотрайна рамка за договаряния, а още по-малко за участие в Европейския съюз.

Европейските наставления са ясни: с цел да се одобри Украйна по " специфична процедура ", първо процедурата би трябвало да се сътвори и утвърди от 27-те държави-членки. Това обаче е развой, който ще отнеме години.

" Членството на Украйна в Европейски Съюз е за по-късно. В този миг би трябвало да предоставим незабавни отговори, които засягат идващите часове, а не идващите години. Важни са идващите часове ", разясни висшият представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

Докато получи статут на претендент, Украйна може да бъде обвързвана с европейските институции. Това се видя от обещанието на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Зеленски постоянно да взе участие в срещите на върха.

Между Украйна и Европейска комисия има съглашение за асоцииране и свободна търговия, което е решаващата стъпка преди приемане на статут на претендент за участие в Евросъюза.

Но специалистите по европейско право са безапелационни: Украйна би трябвало да извърви същия път, по който вървят страните от Западните Балкани, борещи се за статута на кандидат-член. А за това е нужна поддръжката на всички страни в Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР