Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи ново предупреждение към

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи ново предупреждение към
Коментари Харесай

Юнкер предупреди Мей: Без сделка за Брекзит, ако не се договорим за ирландската граница

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер насочи ново предизвестие към английския министър председател Тереза Мей, че би трябвало да има съглашение за ирландската граница, в случай че желае съглашение за Брекзит.

Въпреки отхвърлянето на съществени детайли от плана за Брекзит на Тереза Мей по време на неофициалната среща на върха на Европейски Съюз в Залцбург през предишния месец, Юнкер настоя, че Европейски Съюз към момента желае съглашение.

В изявление пред депутатите от Европейския парламент в Страсбург обаче преди идната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 18 октомври, Юнкер акцентира, че Европейски Съюз няма да прави взаимни отстъпки по съществени правила.

По думите на шефа на Европейска комисия, Европейският съюз желае да подписа съглашение с Обединеното кралство и " тези, които считат, че без подписване на съглашение ще бъде по-добро решение, не са наясно с компликациите, които сходен сюжет би означавал ", оповестява " Политико ".

Юнкер даде обещание да смекчи напрежението, седмици откакто ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и най-влиятелните водачи на страните членки на Европейски Съюз - немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, отхвърлиха по-голямата част от проекта на английския министър председател Тереза Мей за връзките след Брекзит на неофициалната среща на върха на Европейски Съюз в Залцбург предишния месец.

" Когато става въпрос за границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия, ние се придържаме към възгледа, който изразихме толкоз доста пъти: Ирландия е преди всичко ", разяснява Юнкер.

По време на дебата по подготовката на идната среща на върха по-късно този месец, евродепутатите реагираха остро на мненията на външния министър на Англия Джереми Хънт, който упрекна водачите на Европейски Съюз, че се пробват да трансфорат Общността в затвор и оприличи техните дейности на репресиите, осъществявани по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Имайки поради консерваторите на Тереза Мей, договарящият за Брекзит от страна на Европейския парламент Ги Верхофстад даде обещание, че Европейски Съюз няма да " потъпква нашия план за спасяването на партия, която е надълбоко разграничена " и " явно не е в положение да откри обща позиция за излизане от бъркотията за Брекзит ". Той също по този начин нападна някогашния английски външен министър Борис Джонсън, определяйки проекта му да построи мост към Северна Ирландия " смахнат " и се пошегува, че Джонсън " е по-известен с изгарянето на мостове ".

От своя страна водачът на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Удо Булман разкритикува остро " безотговорното държавно управление в Обединеното кралство ".

Дори ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни направи рядка интервенция в разискването, отбелязвайки, че " има разлики със Съветския съюз, който аргументи милиони жертви ", и Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР