Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България
Коментари Харесай

Юнкер и Борисов приветстваха напредъка по газовия хъб Балкан в съвместно изявление:


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов приветстват значимия стадий, който бе доближат за газовия хъб „ Балкан”, заяви пресофисът на Европейска комисия. Днес на второ четене в Комисията по енергетика на Народното събрание бяха признати промени в Закона за енергетиката, които плануват стратегия за реализация на избрани годишни количества газ на борсата от страна на публичния снабдител и крайните клиенти, водеща до невиждано отваряне на българския газов пазар.

Предложеният пакет от ограничения ще докара до по този начин нужната смяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат обилни стъпки към образуване на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ освен за България, само че също по този начин и за района. Те са в унисон с напъните на Европейската комисия и на българското държавно управление за основаване на обединен пазар на природен газ.

Председателят Юнкер съобщи: " Искаме силата да се насочи към България и към цяла Европа. Приветствам това позитивно развиване, което ще докара до отваряне на газовия пазар с изгоди за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в поддръжката си към България в осъществяването на проектите й за районен газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското държавно управление. “

Министър-председателят Борисов съобщи: „ Горд съм да кажа, че посредством въвеждането на стратегия за предложение на избрани количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по плана газов хъб „ Балкан”, България показва своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа. Успешното съдействие с Европейската комисия и целенасочените старания на българското държавно управление направиха допустимо въвеждането на обилни промени в пазара на природен газ в България, което, безспорно, ще докара до основни изгоди за всички.”

След като бъде доказана от окончателния Закон за енергетиката и със основаването на газовата борса, програмата за предложение на избрани количества газ за свободна търговия се чака да има позитивни резултати в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в района. По-голямата конкуренция ще докара до по-голям избор и по-ниски цени и ще усили сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето за какво Европейската комисия поддържа пазарните промени и ограничения за увеличение на ликвидността, в това число посредством газовия хъб „ Балкан” в България.

Газовата борса ще помогне България и районът да се възползват в цялостна степен от последните процеси в развиването на бранша по отношение на увеличението на износа на полутечен природен газ. Това ще ускори конкуренцията и ще даде повече благоприятни условия за развиването на стопанската система в България и в района, декларират в взаимното си изказване ръководителят на Европейска комисия Жан –Клод Юнкер и българският министър-председател Бойко Борисов..

Проектът за газов хъб „ Балкан” се основава на концепцията, че обилни количества газ от разнообразни източници ще постъпват във физическа точка във Варненския район, от където ще се реализира по-нататъшният транспорт и търговия посредством газов хъб в България. Европейската комисия поддържа финансово плана за газов хъб „ Балкан” и е вложила безплатна помощ в размер на 920 хиляди евро по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) за предпроектно изследване, който грант покрива 50% от разноските за него. Целта на предпроектното изследване е да се направи подробна оценка на комерсиалната и техническа жизнеустойчивост на плана, да се дефинира точният бизнес модел, да се оценят рисковете за плана, да се завърши регулаторната рамка и да се структурира финансирането на плана.

Проектът за газовия хъб „ Балкан” включва спомагателна инфраструктура за да се достави нов газ за Централна/Западна, Югоизточна и Източна Европа, с цел да се усили сигурността на доставките посредством обезпечаване на достъп до спомагателни източници на газ. В тази връзка от изключителна значимост е бързото създаване на междусистемната газова връзка сред България и Гърция (IGB) и газопроводите със Сърбия и с Румъния. Комисията „ Юнкер” се ангажира с всички цели на Енергийния съюз, в това число енергийната сигурност и в основаването на добре диверсифициран и конкурентен газов пазар.

Нашата тактика за диверсификация се разпростира към цели като газовия хъб „ Балкан”, реализацията на Южния газов кулоар, построяването на хъб за полутечен газ на Средиземноморието и посредством разширението на достъпа до полутечен природен газ и на газохранилища, за което Европейската комисия одобри тактика през февруари 2016 година. Нашето желание е за мощно районно съдействие и то дава съответни резултати: в осъществяване са основни обекти на газовата инфраструктура в Балтийския район. Финансово подкрепихме построяването на газовите междусистемни връзки сред Полша и Литва и Балтийския газов интерконектор сред Естония и Финландия. Одобрихме държавна помощ за терминала за полутечен природен газ в Клайпеда, Литва и интензивно подкрепяме основаването на нов северен кулоар, свързващ Норвегия и Полша през територията на Дания.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР