Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей
Коментари Харесай

Брюксел и Лондон: Искаме бърз Брекзит

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и английският министър-председател Тереза Мей реализираха единодушие на работна вечеря в Брюксел нощес, че договарянията за излизане на Лондон от Европейски Съюз би трябвало да бъдат ускорени, съобщи Reuters.

В обща декларация двамата обявиха, че в двучасовата градивна и другарска среща те са създали обзор на напредъка в досегашните договаряния и са единомислещи, че тези старания би трябвало да бъдат ускорени в идните месеци.

Срещата на Мей и Юнкер бе оповестена по-малко от 24 часа авансово. На нея участваха и основните договарящи от двете страни - английският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на Европейски Съюз.



Журналистите бяха държани на разстояние и за диалозите не бе дадена никаква друга информация с изключение на общата декларация от шест фрази. В нея се показва също така общият интерес да бъде непокътнато съглашението за иранската нуклеарна стратегия, както и общата работа за усилване на сигурността на жителите в Европа и съответно в битката с тероризма.

Мей и Юнкер вечеряха дружно нощес, три дни преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските водачи би трябвало да решат дали договарящите за Брекзит могат да преминат към втората фаза, на която ще се разискват бъдещите търговски връзки сред двете страни, при изискване, че на досегашните диалози за изискванията на раздялата е реализиран задоволителен прогрес.



От позиция на Европейски Съюз задоволителен прогрес няма и евентуално 27-те ще отсрочат решението за срещата на върха през декември. Основният противоречив въпрос е какъв брой би трябвало да заплати Англия за "развода ". Според Брюксел сумата е сред 60 и 100 милиарда евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР