Председателят на ДПС Делян Пеевски призова МВР, ДАНС и главният

...
Председателят на ДПС Делян Пеевски призова МВР, ДАНС и главният
Коментари Харесай

Пеевски иска ДАНС, Сарафов и МВР да разследват защо няма инсулин

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски прикани Министерство на вътрешните работи, ДАНС и основният прокурор Борислав Сарафов да проверяват дефицита на инсулин. 

 

По думите му властта основава животозастрашаваща обстановка за хиляди български жители, измежду които и доста деца със своето отношение. Пеевски е безапелационен, че е неприемливо Министерство на здравеопазването да пренебрегва и подценява казуса, очаквайки ротацията или друга персонална полза за министъра си.

 

Той показва, че хората страдат от изчезналата отговорност на страната до момента в който политиците се поделят властта. Според него те са предали доверието на хората поради персонални интересчийски домогвания за по-големи проценти от властта

 

Пеевски насочи апел ръководещите да спрат, да стартират да чуват проблемите на хората и да ги вземат решение.

Председателят на Движение за права и свободи запита какъв е смисълът да има държавно управление, в случай че министрите не са прислужници на народа.

 

Проблемът с недостига на инсулин у нас се задълбочава.

 

В България диабетиците са към 80 000, а съгласно последната инспекция на Агенцията по медикаментите в складовете има съвсем 65 000 опаковки от нужните медикаменти. Mакар износът на медикамента да е неразрешен, той все по този начин остава в графата „ изчезнал ”. Според Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти не са изключени злоупотреби и незаконни практики. 

 

Когато инсулинът липсва в аптеката, диабетици са принудени да обикалят. Или да търсят помощ от другар, на който са останали запаси. „ Факт, че даже в личния си град, обикаляйки няколкото аптеки, ти не може да го намериш и се принуждаваш да го търсиш в прилежащи градове. Това е инсулин, това е живот ”, твърди Елисавета Котова, ръководител на Асоциацията на деца с диабет.

 

„ Не е като аналгина - да може да го замениш с нещо. Всеки един диабетик би трябвало да има проект „ Б ”. 

Вече четвърти месец има възбрана за експорт на инсулина, само че сигналите за дефицит не престават. Парадокс, който съгласно Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти, осветлява други проблеми.

„ Вече имаме тотално доказателство, че казусът се крие някъде другаде! Възможни са всевъзможни сюжети – обири на медикаменти, има куфарна търговия – те се крият някъде, някой минава и ги търгува. В тези случаи се води, че е стигнал до пациента, най-вероятно ”, показва Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ.

От Асоциацията на търговците на едро с медикаменти настояват, че всички получени количества при тях се разпределят навреме в аптечната мрежа. И допълват, че към днешна дата в складовете заявените количества са в пъти по-малко от предоставената от Изпълнителната организация по медикаментите информация.

 

Според Костадин Ангелов от ГЕРБ системата за следене и разбор на лекарствените артикули не работи. И „ никой в страната не знае какъв брой инсулин се внася и изнася ”.

“СЕСПА (Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България) не работи. Тя е основана, с цел да обслужва търговски ползи ”, разяснява той в профила си във фейсбук.

Никой не знае какво се случва в страната. Колко инсулин се внася и какъв брой се изнася (въпреки забраните)? Знаем единствено, че повече от 2 години има потребност от нова СЕСПА, пише депутатът.

Според Ангелов Министерството на здравеопазването пази комерсиалните ползи на компаниите, а не на жителите. “Защо? Вероятно скоро ще разберем ”, написа той.

“След извършен диалог с министър Христо Хинков той ме увери, че едното допустимо решение е продължение на възбраната за реекспорт и непоколебим надзор на наличностите по складовете ", изясни депутатът от ПП-

Изпълнителният шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти Боряна Маринкова пък упрекна здравните управляващи в “тотално надменно отношение ” за изчезналия инсулин. След 4 дейни месеца възбрана за експорт на инсулин би трябвало медикаментът да стига, разяснява тя. Според нея е допустимо

да се случва кражба на медикаментите от местата, които имат право да ги отпускат, или те да се препродават в “куфарна търговия ”.

В аптечната мрежа липсват най-малко 10 типа инсулин, измежду които “Актрапид ”, “Тресиба ” и “Фиасп ”, алармираха пациенти. Този тип лекарства са дефицитни от месеци. Затова и още през ноември здравният министър проф. Христо Хинков наложи възбрана за износа им в чужбина до 31 декември 2023 година

Оттогава възбраната бе удължавана два пъти. Сега е в действие до 29 февруари. Макар да остават 3 дни до края ѝ, решение на министерството за удължение още няма.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР