Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави

...
Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави
Коментари Харесай

Васил Величков: Украинските бежанци могат да бъдат настанени в новите лагери на дирекция Миграция

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Националния спешен щаб за бежанците от Украйна, дружно с Васил Величков – член на щаба и консултант на вицепремиера по дейно ръководство, бяха изслушани на вчерашното постоянно съвещание на Комисията по туризъм с последна настояща информация за ограниченията и направеното досега за справяне с миграционния поток.

Това оповестиха от пресцентъра на комисията по туризъм към Народното събрание.

Двамата увериха, че никой няма да бъде оставен на улицата след 31 май, с приключването на мярката " 40 лв. " за хотелиерите, настанили украински бежанци, само че и няма да е в четиризвезден хотел.

Васил Величков акцентира, че е доста значимо да се разбере, че когато на тези хора им е предоставена краткотрайна протекция и те непринудено са се записали да я получат, те нямат право на избор къде да бъдат настанени.

„ Ако е належащо, ще ги настаним и в чисто новите лагери за бежанци на дирекция " Миграция ", които могат да бъдат от отворен или от затворен вид, в случай че е належащо, ще ги настаним в спортни зали с кревати, които са приготвени “, сподели той.

Но на този стадий това не е належащо, защото в държавните бази и почивните станции има към 33 000 кревати с тествани благоприятни условия за настаняване, като става дума за 455 обекта навътре в страната и по морето. Работи се и за освобождението на още държавни почивни бази.

Стана ясно, че част от бежанците са се ориентирали да си намерят работа и да излязат на квартира, като до няколко дни ще бъде основана платформа с въпросници, които да се попълнят от тях, с цел да се събере настояща информация за точните им планове.

За тези, които желаят да се интегрират, ще сработи мярката " Солидарност " за субсидирана претовареност, като тя ще е ориентирана най-вече към частния бизнес, тъй като е потвърдено, че там тя е устойчива - една година след края на мярката служащият към момента е назначен на същата позиция при същото юридическо лице. Мярката " Солидарност " планува 3 месеца субсидиран наем, вдишване на минималната заплата за 6 месеца и други

Мариана Тошева съобщи, че част от украинските жители са декларирали предпочитание да отидат на външни адреси, като някои питат дали може най-малко първоначално да им се помогне с заплащането на наема, друга част от бежанците декларират, че биха напуснали България.

Мариана Тошева заключи, че искащите да упражняват специалността си доста елементарно ще бъдат интегрирани в градовете, защото 65% от украинците в България са с висше обучение, а 31% - със приблизително. Част от майките са изразили подготвеност да стартират работа, 10% ще го създадат незабавно, когато има кой да им гледа детето. Тези, които не могат, ще бъдат настанени в по-отдалечените места.

Същевременно, системата на МОН има подготвеност да се погрижи за 60 хиляди деца, основно в детски градини, а сега у нас се намират над 40 хиляди украински деца.

Едновременно с постигнатото за толкоз малко време, Васил Величков разкри, че недобронамерени хотелиери се пробват да накарат настанени при тях бежанци да стачкуват, че ще бъдат оставени на улицата от 1 юни и по този начин целеустремено да основават напрежение - няма по какъв начин обаче бежанците да останат на прехрана на страната в хотели, тъй като това е голям разход, а и никой няма да бъде изпъден на улицата.

Той уточни образци за нарушавания – някои развиват търговия с хора, някои хотели даже са се рекламирали и са употребявали туроператори, има и такива, които са записали доста по-малка част от настанените бежанци, тъй като през годините по този начин са практикували по сделка с общините, с цел да си спестят туристически налог.

Величков предизвести, че има голям риск от втора бежанска вълна и това ще стане ясно до седмици, съгласно развоя на войната и настройките на хората, които търсят избавление. Ако това се случи, „ изискването на задачата ще бъде изцяло заменено “. Планираме и се готвим за най-лошото и се надяваме на най-хубавото “ – с тези думи заключи посоката на деяние специалистът от щаба Васил Величков.

За различен сериозен риск, с който се сблъскват в другите страни, предизвести той.

Рискът от трафик на хора, разпространяване на опиати и други сходни проблеми в такава обстановка е голям, само че в съпоставяне със протичащото се в Европа, където огромна част от бежанците се настаняват в зали и палаткови лагери, „ ние сме първенци – единствено поради хотелиерската стратегия “, посочи Васил Величков. Въпреки посочените нарушавания, по думите му точно хотелският бизнес „ избавил ситуацията и изми лицето на България “.
Случилото се е превъзходен образец за публично-частно партньорство, “ разяснява той.

Към момента над 104 хиляди украински бежанци се намират в България, в 1 150 места за настаняване, като записаните по краткотрайна протекция са 102 522 души.

С това България е страната преди всичко в Европа по брой украински бежанци, получили този вид протекция - с 97% регистрирани лица, заяви Мариана Тошева.

За съпоставяне, идващите са Чехия – с 50% регистрирани и Полша – с 20%.

Същевременно, Величков разкри, че при задействането на Плана за краткотрайна протекция в България е имало маркирани 5 парцела на Министерството на защитата, подобаващи като повърхност, в които е можело да бъдат разгърнати палаткови лагери, само че е открито, че и 5-те са били продадени през 2017 година.

Членовете на Комисията установяваха със удовлетворение, че въпреки страната да не е била готова за изключителната обстановка, е осъществен голям размер от работа за извънредно къси периоди. Беше изразено удовлетворение от бързите и рационални решения и подхванатите способени дейности, макар многото спънки, неналичието на координирани регистри, неналичието на информация за свършеното и опитите да се пречи на работата.

Председателят доктор Илин Димитров още веднъж акцентира, че мярката „ 40 лв. “ е избавила доста бизнеси на ръба, защото по време на рецесията, подбудена от пандемията, са били сложени в ъгъла.

Източник: Факти.бг
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР