Председателят на ДАНС Пламен Тончев разкри пред парламентарната комисия за

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев разкри пред парламентарната комисия за
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС разкри поименно цялата ОПГ в митниците. Защо няма арестувани?

Председателят на ДАНС Пламен Тончев разкри пред парламентарната комисия за корупцията в Агенция " Митници " поименно цялата ОПГ, която е работила там. Но никой не зададе въпроса - за какво няма задържани?

 

Тончев показа пред депутатите информация за създаването в ДАНС за проведена незаконна група за контрабанда, поради която при започване на април бяха задържани към този момент някогашната шефка на Агенция " Митници " Петя Банкова, Марин Димитров и синът му Стефан. ДАНС считат, че групата е ръководена точно от Никола Николов с прякора Паскал, само че през 2022 година създаването започва след сигнал за контрабандна група, ръководена от Марин и Стефан Димитрови.

 

" Придобити са данни, че Паскал се употребява с протекциите на някогашни и сегашни чиновници в изпълнителната и правосъдната власт ", разкри Тончев и добави: " По наши данни към сегашния миг Паскал работи с жител на Турция, прочут като един от най-големите уредници на контрабандни канали през българо-турската граница. За въпросното лице е известно, че е в положение да обезпечи гладко прекосяване от турска страна през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " на всевъзможен тип контрабандни артикули, в това число наркотични субстанции и се употребява с голямо въздействие измежду турските митнически и полицейски чиновници, работещи по границата с България ".

 

Тончев заяви, че при започване на тази година ДАНС са научили, че Паскал е почнал построяването на нов канал за контрабанда на незаконно създадени цигари в Турция, защото това е трябвало да излезе на контрабандистите по-евтино, в сравнение с организирането на незаконни заводи за цигари в България.

 

" Предполага се, че през въпросния канал е допустимо да минават по няколко десетки камиона с цигари месечно в посока Западна Европа ", сподели Тончев.

 

" По отношение на Марин и Стефан Димитрови е открито, че главната им роля в новоизградения канал от незаконно съдружие се показва в това да реализират контакти с лица, заемащи висши обществени длъжности, за да обезпечат протекциите им. Във връзка с това е открито по безапелационен метод, че Стефан Димитров е построил доверителни връзки и с шефа на Агенция " Митници " Петя Банкова, нейния заместител Людмил Маринов и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев ", съобщи шефът на ДАНС.

 

Той описа, че през февруари в Румъния са открити контрабандни цигари в тир, пристигнал от България и след този случай ДАНС считат, че Стефан Димитров подготвил " блага и облаги " за Живко Коцев и Петя Банкова, за " да бъде обезпечено действието на новия контрабанден канал ". Акцията при започване на април била тъкмо тъй като организацията имала информация, че " ще бъдат предоставени блага и облаги " на Коцев и Банкова.

 

" В хода на работата е открито, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със доста въздействие в Министерство на вътрешните работи, където в началото поддържат близки връзки, както с управителни фрагменти от политическото управление на министерството, по този начин и с професионалното управление.

 

С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето, когато той е шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в София. Поддържат контакти с Венцислав Кирчев, шеф на Групово дело " Национална полиция " все още на разкриване на делото, шефове на регионални дирекции, Петър Събев, шеф на Регионална дирекция " Гранична полиция " - Аерогари, Лилия Велинова - шеф на бранш в Групово дело " Национална полиция ". Установено е, че вследствие на построените връзки с тези чиновници в Министерство на вътрешните работи Марин и Стефан Димитров оказват въздействие върху кадрови въпроси и систематизиране на управителни постове в Министерство на вътрешните работи представляващи интерес за незаконното съдружие ", сподели още Тончев

 

И добави:  " За задачите на незаконната им активност Марин и Стефан Димитрови са основали мрежа от връзки с високопоставени лица от централните и районните структури на Агенция " Митници ", а точно Тихомир Костов, старши контрольор на митнически пункт " Капитан Андреево " и към този миг и Теодор Иванов, някогашен контрольор на митнически пункт " Капитан Андреево ". Установени са съответни случаи, при които митническите чиновници дават сензитивна или класифицирана информация, обвързвана с разработки за канали на трафик на артикули, хора и рискови субстанции, както и да употребяват въздействието на Димитрови за кариерното им израстване ".

 

Председателят на ДАНС заяви, че има открити и други митнически чиновници, които са забъркани в тази скица. Има и магистрати. " Установили сме към 10 чиновници на правосъдната система на друго равнище - има следователи, има и прокурори, има и съдии ", съобщи той.

 

И след целия този поименик - няма никаква реакция, вместо да щракат белезници!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР