Председателят на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с главния

...
Председателят на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с главния
Коментари Харесай

Нинова се среща с Гешев на 6 януари заради водната криза в Перник

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще се срещне с основния прокурор Иван Гешев на 6 януари. Тя упорства за отговор до каква степен е стигнало следствието на водната рецесия в Перник. Това стана ясно измежду диалог в миньорския град с кмета Станислав Владимиров, кметове на обитаеми места, общински съветници и жители. Перничани желаят информация кой е виновен за безводието. Премиерът непрекъснато трансферира виновността на пернишкото ВиК и на общината, само че е реалност, че сдружението е пускало водата от язовир " Студена " след поръчки и позволение от Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите, т.е. отговорността носят съответните министри, акцентира Нинова. Местните са сложили и казуса за дълготрайната стратегия за замяна на водопреносната мрежа в града, на довеждащите водопроводи и на пречиствателните станции. Правителството да извърши обещанието си за тази замяна, настоя Нинова. Тя е поела ангажимент Българска социалистическа партия да подкрепи национална акция " Дари вода за Перник ". Припомняме, че преди три дни община Кресна подари на перничани 720 л минерална вода.

Кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи след срещата, че упорства страната да подмени цялата водопроводна мрежа в общината. По думите му това е най-големият проблем, тъй като какъвто и режим да бъде натрапен, водата изтича по улиците. Владимиров изясни, че новият пълномощник на ВиК инж. Камен Каменов към този момент прави много по-добра организация и по осъществяването на водния режим, и по нужните ограничения. Започнала е подготовката и за ремонт на пречиствателната станция на язовир " Студена ", който да подсигурява, че даже и при замътняване на водата до потребителите тя ще доближава чиста.

По-късно министърът на стопанската система Емил Караниколов и зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков оповестиха, че ремонтът ще завърши след 15 дни. Ще бъдат сменени 70 км от водопроводната мрежа на града. През идващите дни стартира градежът на второто трасе на водопровода-клон 2, което ще бъде дълго 1 км и ще коства на страната към 2,2 млн. лв.. Ще се работи и по обезпечаването на спомагателни притоци в язовир " Студена ", в това число ще се вади вода и от пещерите.

" При 260-270 л в секунда вода, която се подава към Перник, имаме приток към язовир " Студена " от 167-170 литра. Тоест дефицитът е единствено към 100 литра ", разгласи Нанков.

Жители на Перник се събраха на митинг, проведен от Инициативния комитет " Спаси Перник ". Те още веднъж желаеха оставките на министрите на районното развиване и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димов. Недоволните бяха облечени със светлоотразителни жилетки и минаха по основната улица с възгласи " Искаме вода! " и " Оставки ". Пред църквата " Св. Иван Рилски " те се помолиха за дъжд и сняг, тъй като не имат вяра на различен излаз от филантропичната рецесия. Перничани упорстват някогашният кмет Вяра Церовска от ГЕРБ да бъде подведена под правосъдна отговорност. Хората упорстват и за мораториум върху нарастването на цената на водата и за незабавен избор на нов шеф на пернишкото ВиК.

С митинг и молебен няма да напълним язовир " Студена ", само че ще желаяме ясно ръководство, съответни отговори, съд и оставки на всички забъркани и виновни управителни длъжностни лица за водната рецесия, обявиха недоволните. Те оповестиха, че след новогодишните празници ще се съберат на митинг пред Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР