Председателят на българския клуб в Битоля Иван Михайлов Люпчо Георгиевски,

...
Председателят на българския клуб в Битоля Иван Михайлов Люпчо Георгиевски,
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Репресирани българи бойкотират изборите в Северна Македония

Председателят на българския клуб в Битоля „ Иван Михайлов ” Люпчо Георгиевски, неговият секретар Благой Шаторов и прогонени българи от Северна Македония, като Горан Серафимов, готвят протест на парламентарните и президентски избори в западната ни съседка. Те приканват хората с българско съзнание, които не са вписани в Конституцията на страната, да не вървят да гласоподават.



Люпчо Георгиевски



Благой Шаторов



Горан Серафимов

 „ Не може предизборната акция на политиците в РСМ да се гради на антибългарска основа. Не може повече да се употребява езика на омразата против нас и да бъдем преследвани пребивани и дискриминирани ”, съобщи пред Lupa.bg Горан Серафимов, който предходната година бе пропъден от РСМ и в този момент живее в България.

Идеята за протеста е на Люпчо Георгиевски и мнозина като мен го поддържаме, добави Горан.

 Ето и тяхната позиция:  

 „ Неспазването на подписания договор за другарство и добросъседство с Република България, непризнаването на общата ни история, нарушаването на човешките права и невписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония като конститутивен народ, са единствено някои от проблемите, пред които сме изправени. Физическите похищения, побоища, стрелби, правосъдни процеси и уволнения от работа на голем брой изявили се македонски българи, са най-ясното доказателство, че без конституционни гаранции за правата на частта от българския народ в районен съд Македония, нашата татковина нема да може да стартира своя път към Европа. Мястото на Македония е единствено едно - в Европейския съюз в фамилията на европейските демокрации, само че без действителни демократични промени и без радикална проверка на идеологията на титовския режим, това ще остане още дълго една заблуда. Затова призоваме жителите на Република Северна Македония с  български генезис, да изразим нашето неодобрение и да настояваме за промени. Предстоящите в районен съд Македония президентски и парламентарни избори съставляват опция за нас да отправим явен сигнал към властта и обществото. В този подтекст, ние Ви призоваваме да се присъедините към протеста на идните избори, като изразите Вашето изрично противоречие с политиката на безотговорност и неяснота, против несправедливостта и дискриминирането, ориентирана към македонските българи. За всички нас е ясно, че никой от формалните претенденти не предлага действително отваряне на пътя ни към Европа ".

В момента Люпчо Георгиевски е обвинен в разпространяване на расистки и ксенофобски материали. За македонските управляващи е престъпление да се популяризират исторически обстоятелства, изявления и материали за Иван Михайлов.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР