Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран

...
Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран
Коментари Харесай

Избраха шеф на ВиК холдинга с капитал 1 млрд. лева

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е определен за ръководител на Управителния съвет на „ Българския ВиК холдинг “. Другите двама членове на управителния съвет са досегашният шеф на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, някогашен началник на регион Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е избран да управлява оперативно новата конструкция.

Кой е Иван Иванов?

Инж. Иван Иванов е ръководител на Сдружение „ Българската асоциация по водите – БАВ” от 2012 година Председател е на УС на Фондация „ Европейско съдействие за бенчмаркинг “ (EBC Foundation) за 2018 година Изпълнителен шеф е на съдружие „ Индустриален клъстер подземна инфраструктура” (ИКПИ). Член е на работните групи по питейни и отпадъчни води, както и по правни и стопански въпроси на Европейската федерация на националните асоциации по ВиК услуги (EurEau). Представител е на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “.

Завършва Френската гимназия в София и Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). Магистър е по бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и ръководство (IFAG) в столицата и от Американския университет в България (AUBG). Специализира във Висшия народен институт за химични технологии (ENSIGC) в Тулуза, Франция.Зает е в региона на водния бранш и ВиК бранша от 1999 година, като 11 години работи в „ Софийска вода” АД, където заема постовете основен секретар и пълномощник.

Управителният съвет беше определен през днешния ден от Надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от районния министър Петя Аврамова. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – началник на катедра „ Хидравлика и хидрология “ и учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на районното развиване и благоустройството – Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – учител в катедра „ Водоснабдяване и канализация “ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации. Предстои регистриране на холдинга в Търговския указател към Агенцията по вписванията.

Решението за основаването на „ Български ВиК холдинг “ беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 година Дружеството е със 100 % държавно присъединяване и с принципал министърът на районното развиване и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 милиарда лева Създаването на новата конструкция е от основно значение за развиването на ВиК бранша. С холдинга ще се усъвършенства координацията и контролът в ръководството на ВиК сдруженията. Холдингът няма да разпорежда процедури по публични поръчки, финансирани по Оперативна стратегия "Оолва среда " 2014-2020 – ВиК сдруженията остават независими юридически лица, бенефициенти са по оперативната стратегия.

"Български ВиК Холдинг " София ще придобива и ръководи ВиК сдружения и такива, които са свързани с създаване и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и ръководи капиталовите действия по поддръжка на ВиК инфраструктурата. В период до 6 месеца, след учредяването на холдинга, се планува акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, да бъдат импортирани в капитала му посредством апортна вноска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР