Председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев посети днес Синодната

...
Председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев посети днес Синодната
Коментари Харесай

Патриарх Неофит на среща с председателя на НС

Председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев посети през днешния ден Синодната палата по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените митрополити от Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия. В срещата взеха присъединяване Техни Високопреосвещенства: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и ръководителят на Комисията по Вероизповеданията и правата на индивида при 44-то Народно събрание Красимир Велчев, ръководителят на Комисията по Културата и медиите Вежди Рашидов.

Двете страни си припомниха личността на Екзарх Антим Първи - ръководител на Учредителното Народно заседание, в което са взели участие и други изтъкнати духовници от това време и се съгласиха, че това е един добър образец за единството сред двете институции, чийто приоритет е добруването на българските жители, и здрава основа за ползотворно съдействие и през днешния ден. В хода на диалога, минал в дух на взаимно почитание и съгласие, бяха сложени редица съответни проблеми касаещи Българската православна черква, чието решение изисква законови ограничения. Синодалните архиереи получиха уверението на ръководителя на Народното събрание и съпътстващите го депутати и ръководители на комисии, че представителите на БПЦ избрани от Светия Синод ще вземат участие при разискването в отрасловите парламентарни комисии на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната.

Г-н Главчев подари на Негово Светейшество патриарх Неофит специфичен плакет с лика на Екзарх Антим Първи - знакова персона за ролята на Българската православна черква и българското духовенство за съзиждането на актуалната Българска страна и за единството сред двете институции. Патриарх Неофит от своя страна подари на ръководителя на Народното събрание Летопис на Българската православна черква.

Св. Синод на БПЦ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР