Председателстващият ротационното президентство на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович ще

...
Председателстващият ротационното президентство на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович ще
Коментари Харесай

Босненският президент ще е гост на Ердоган на митинга му в Сараево

Председателстващият ротационното президентство на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович ще е дружно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на митинга му в Сараево на 20 май. Това удостовери самият Изетбегович след среща с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи босненският уебсайт Klix.ba.

Според Изетбегович, който оглавява президентството от средата на март, тематиката за връзките с Ердоган и визитата му е била измежду засегнатите тематики.

Ердоган ще организира протест в спортната зала " Зетра " (договорът с организацията, подготвяща митинга, и бе подписан вчера), с цел да приказва пред хиляди турски жители и членове на неправителствена организация на турците в Европа.

Решението му - за което босненските управляващи твърдяха 2 седмици, че не знаят - идва след забрани от Германия, Холандия и Австрия за пропаганда на турски политици преди изключителните избори за парламент и президент на 24 юни.

" Отговорих ѝ, че става дума за заседание на Съюза на турските европейски демократи (UETD - записана в Германия организация, към която официално ще се обърне Ердоган - бел. ред.). Казах на Меркел, че Ердоган е другар на Босна и Херцеговина, че Турция и Ердоган нищо неприятно не са създали съгласно Босна и Хецеговина ", изясни Изетбегович.

" Ние също сме желали гласове в Германия "

Той напомни, че " ние (босненските партии) също сме идвали в Германия да лобираме за гласове, това важи и за SDA (партията, ръководена от Изетбегович). В Босна са идвали и сръбският президент Александър Вучич, и хърватският министър председател Андрей Пленкович ", предава Klix. " И (президентът на Република Сръбска) Милорад Додик върви в Сърбия на предизборни срещи. "

В визитата също така " може да има и нещо положително за Босна и Херцеговина. Не виждам за какво визитите на Ердоган би трябвало да са противоречиви за Германия. Нито Меркел, нито Ердоган са шефове в Босна и Херцеговина, а са добре пристигнали ", сподели Изетбегович.

Според турски медии - а и по поръчки на самия Ердоган - се чака той да пропагандира пред турски жители от цяла Европа, в това число от Германия, Холандия и Австрия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР