Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева провокира политически

...
Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева провокира политически
Коментари Харесай

Янка Такева сътвори скандал с твърдения, че българският език щял да се изучава като чужд

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева предизвика политически скандал, който беше взет на " въоръжение " от Корнелия Нинова, и се наложи МОН да я опровергава обществено.

В изявление за БНР-Варна, Такева твърди, че в министерството се въвеждала наклонност " нашият език да се учи като непознат език от децата, за които българският не е майчин " и тя се прокарвала от " съветниците, които работят в МОН ".

Такева декларира, че единствено тя иДеян Колев от ромската фондация " Амалипе " са срещу това, тъй като " ще се появи още по-голяма сегрегация ".

" Ние считаме, че децата, които са мигранти и идват в България и са с дълготраен статут, както и децата от ромския етнос, би трябвало да получават езикова поддръжка - спомагателни часове в учебно заведение за българския език, да, само че никога българският не може да се учи като непознат език. Нашите ромски деца живеят в българска езикова среда и не могат да учат български като непознат език ", споделя Янка Такева.

В репортажа не са показани никакви други позиции - нито от МОН, нито от експерти по образование на български език. Вместо това журналистката от БНР декларира персоналното си мнение, че " това предложение е извънредно нездравословно " и " не може да откри утвърждение от Народното събрание ".

Такева обаче репликира, че " това е записано в в програмата на държавното управление в частта за междинното обучение ".

Оказва се, че нищо сходно не е одобрявано от МОН, някой счита да лимитира часовете с образование на български език, тъй като бил " непознат ", нито Янка Такева е упълномощавана да приказва от името на работните групи в министерството.

Новината от БНР обаче бързо докара до свръхреакция от страна на Корнелия Нинова, която разгласи, че " сглобката ни обезбългарява брутално ", и че българският език не можело да е " непознат " за някого в България, щом по конституция той е формален.

Пред " Сега " Деян Колев от " Амалипе " удостоверява, че в работната група е имало полемика за по-добрата езикова итнеграция на децата, при които българският не е майчин.

Един от лансираните разновидности е бил този, за който Янка Такева сигнализира - само че съгласно Колев " множеството участници, а освен той и Такева, са го отхвърлили ".

" По думите му в случай че децата с майчин език, друг от българския език, учат по друга стратегия българския език - като втори или непознат, то те отново ще бъдат отделени от останалите и това ще задълбочи още повече сегрегацията в образованието. На това мнение съгласно него са били и множеството шефове и участници в работната група, по тази причина и позицията на " Амалипе " е да се вкара спомагателна езикова поддръжка по български, т.е. спомагателни часове и занимания, които обаче да са интерактивни (театър, показване на традиции и т.н.) и с интеркултурен детайл ", цитира го в. " Сега ".

В програмата на кабинета " Денков " участва предложение за " Възлагане на създаване на стандарти и учебници, образователни пособия и цифрови запаси за преподаване, учене и оценяване на български език като втори/чужд за деца и младежи – 2024/2025 образователна година ". То обаче се намира в групата с задължения във Външната политика - т.е. обвързвано е с българските общности в чужбина.

От Министерството на образованието и науката опровергаха изказванията на Янка Такева, като обявиха, че настоящият стандарт за българския литературен език ще продължава да се съблюдава прецизно и поредно.

Те изясняват, че са основали пет работни групи с " оптимално необятно посланичество ", които да обмислят по какъв начин да се усъвършенства българското обучение.

Целта им е да дискутират по вероятни хрумвания за решения, още преди те да се слагат на публично разискване - нещо, което Янка Такева е решила да изпревари без да пита.

" Едната от групите, в която вземат участие 40 специалисти, има за задача да предложи ограничения за по-добра езикова интеграция, поддръжка на образованието и инспекция на равнището на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат ограничения за възстановяване на езиковата поддръжка - посредством повече часове, посредством спомагателна подготовка на учителите, посредством по-иновативни способи на преподаване и други ", споделят от МОН в отговор на Янка Такева.

Основната причина за това са проблемите с образованието на ромските деца, които стопират да вървят на учебно заведение или отпадат поради недоброто познаване на българския език.

Родители и просветителни специалисти обаче приказват и за проблемите с неналичието на образователни материали за езиковото образование на децата на българи в чужбина, които посещават български учебни заведения. Изучаването на български език като " непознат " се постанова и за децата на чужденци, които се преселват в България и за тях той не е " майчин ".

" Под никаква форма и на никое място в поставените задания не се планува смяна на разбирането за българския език или преподаването на българския литературен език като непознат език в образователния проект ", споделят още те.

От МОН акцентират, че нито едно предложение няма да бъде придвижено напред, в случай че не събере консенсус от всички участници в работните групи. А съответната група, към която принадлежи и Янка Такева, още не е направила каквито и да е публични оферти.

Участник в групата твърди, че специалистите в нея са се съгласили, че има потребност от езикова поддръжка под разнообразни форми - само че не с обособяване в други класове, а като в допълнение и интегрирано образование. При това, то ще обгръща нуждаещите се деца още в детските градини, с цел да може да са усвоили българския език преди учебно заведение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР