Председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова в

...
Председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова в
Коментари Харесай

КЗК обяви, че готви нова глоба за Лукойл

Председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова в едно от редките си телевизионни изявленията разгласи, че регулаторът готви нова санкция за рафинерията на " Лукойл " в Бургас. Причината - злоупотребра с господстващо състояние при обезпечаването на достъп до данъчни хранилища за търговците на горива. 

Припомняме, че преди към месец стана ясно, че регулаторът към този момент веднъж санкции компанията с съвсем 70 млн. лева за господстващо състояние на пазара на горива. Съмнения за такова имаше от години, само че същата тази Комисия за защита на конкуренцията със същата председателка години наред не виждаше сходен проблем. Днес Ненкова назова към този момент наложената санкция " невиждана ". 

Съмнения за корист с състояние във връзка с данъчните хранилища има също от години. Всъщност Комисия за защита на конкуренцията стартира следствието си по случая едвам в края на 2021 година с тезата, че най-вероятно две от сдруженията на рафинерията блокират съзнателно достъпа до складовете на другите играчи на пазара. Това става през ограничение на достъпа до петролните бази по морските терминали в България и посредством ограничение достъпа до нефтопродуктите за превозване на импортираните горива. 

Днес Ненкова не даде повече детайлности по възможната бъдеща санкция, само че разгласи, че има закъснение по решението на Комисията, поради някакво чакано решение на Европейската комисия. 

Междувременно стана ясно, че " Лукойл България " има вписан нов шеф в своя ръб. Това Иво Гуидо Хоскенс, който заменя Андрей Матюхов. Хоскенс ще бъде шеф на компанията. 

Що се отнася до инспекциите в комерсиалните вериги, които вървят в последната седмица, Ненкова разгласи, че се търси картел сред огромните играчи на пазара. Това обаче се доказвало доста мъчно и не можело да се каже по кое време ще има резултат. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР