Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде
Коментари Харесай

Фон дер Лайен тръгва на балканска обиколка

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде в Белград в петък, 28 октомври, като част от обиколка в страните от Западните Балкани, заяви " Танюг ", представена от Българска телеграфна агенция..

Фон дер Лайен ще стартира турнето си в Скопие на 26 октомври, ще продължи на 27 октомври в Прищина и Тирана, а по-късно на 28 октомври ще обитава в Белград и Сараево и най-после на 29 октомври - в Подгорица.

Председателката на Европейска комисия идва няколко дни след публикуването на годишните отчети за напредъка на страните от Западните Балкани.

Фон дер Лайен се чака да разгласи пакет от помощи за Западните Балкани,  за който комисарят по разширението Оливер Вархей говори  в тирада в Страсбург на 19 октомври.

Пакетът се състои от бюджетна помощ за енергийната рецесия и нейното влияние върху семействата и бизнеса и тези ограничения би трябвало да са от помощ още тази зима, сподели Вархей.

Фон дер Лайен би трябвало да осведоми за решението на Европейски Съюз да включи Западните Балкани в взаимното закупуване на газ.

Очаква се тематика на полемиките да бъде и миграцията.

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархей съобщи, че и в тази област Европейски Съюз няма да остави Западните Балкани да се борят сами с миграцията и даде обещание, че Съюзът ще помогне както политически, по този начин и финансово.

В Белград фон дер Лайен ще повтори посланията, които Европейски Съюз насочи тези дни, за нуждата Сърбия да постави старания да одобри външнополитическите позиции на Европейски Съюз, включително  декларациите и глобите против Русия поради войната в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР