Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа

...
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа
Коментари Харесай

Фон дер Лайен призова Европа за пробуждане в областта на отбраната

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европа би трябвало да направи " идващия скок напред " в региона на защитата, защото е изправена пред заканите на ос от властнически сили от Москва до Техеран.

" Светът е толкоз рисков, колкото не е бил от генерации насам, и Европа е в центъра му ", съобщи тя на конференция в Брюксел.

Фон дер Лайен уточни, че " нова лига от властнически сили ", включваща Русия, Иран и Северна Корея, се стреми да накърни демокрациите " до краен лимит ".

" Ето за какво е време за европейско събуждане в региона на защитата и сигурността ", акцентира тя.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година тогава беше оповестено като сигнал за пробуждане на Европа след десетилетията на незадоволителни вложения в защитата ѝ след Студената война.

Оттогава Европейски Съюз стартира начинания за увеличение на военното произвеждане.

" Заплахата от война може да не е непосредствена, само че не е и невъзможна. Трябва да бъдем готови. " - съобщи фон дер Лайен.

" Това стартира със незабавната нужда от възобновяване, попълване и трансформиране на въоръжените сили на страните членки. " - означи тя

Чувството за неотложност в Европа се ускори от вероятното завръщане в Белия дом на Доналд Тръмп след изборите в Съединени американски щати през ноември.

" Европейският суверенитет в никакъв случай няма да бъде за сметка на нашите сътрудници и другари. И сигурно в никакъв случай няма да повлияе на значимостта и нуждата от нашия съюз в НАТО. " - сподели още фон дер Лайен.

През предишния месец Брюксел показа тактика на стойност 1,5 милиарда евро за усилване на отбранителното произвеждане, само че съгласно публични лица това не е задоволително.

" Достатъчно ли е? Не. Нуждаем ли се от повече? Да. " - съобщи комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон, който е отпред на напъните в региона на защитата.

Франция, Естония и други страни акцентираха нуждата от по-голяма стратегия, финансирана посредством взаимни заеми, която може да доближи 100 милиарда евро.

Но този блян не бе подсилен от по този начин наречените спестовни страни, водени от Германия.

До срещата на върха на водачите на страните от Европейски Съюз през юни Брюксел би трябвало да показа нови оферти за своите старания в региона на защитата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР