Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на

...
Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на
Коментари Харесай

ЕС представи пътна карта за поетапна отмяна на противоепидемичните мерки

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел показаха през днешния ден пътна карта за постепенна анулация на противоепидемичните ограничения, които бяха взети против на разпространяването на ковид. Като регистрира, че всяка страна има свои особености, европейската пътна карта открива следните съществени правила: 

1. Подбирането на подобаващия миг е от главно значение. При преценката дали е настъпил моментът да се стартира разхлабване на ограниченията от Европейска комисия препоръчват да се ползват следните критерии:
Епидемиологични критерии, които да демонстрират трайно понижаване на разпространяването на заболяването и стабилизиране за нескончаем интервал от време;Наличие на задоволителен потенциал на системите за опазване на здравето, да вземем за пример като се регистрират степента на запълване на интензивните отделения и съществуването на медицински личен състав и материали;Подходящ потенциал за наблюдаване, в това число потенциал за всеобщо тестване за бързо разкриване и уединяване на инфектираните лица и потенциал за локализиране и следене.
2. Европейски метод. Въпреки че моментът и изискванията за анулация на противоепидемичните ограничения се разграничават в обособените страни членки, би трябвало да има обща рамка, която да се основава на:
Достиженията на науката с фокус върху публичното здраве, като се регистрира, че премахването на ограничаващите ограничения изисква да се реализира баланс сред изгодите за публичното здраве и обществените и икономическите последици;Координация сред страните членки, с цел да се избегнат негативни последствия. Това е въпрос от общоевропейски интерес.Уважение и взаимност. Това е от значително значение както за здравните, по този начин и за социално-икономическите аспекти. Като най-малко, преди да анулира ограниченията всяка страна членка следва да уведоми навреме другите страни членки и Комисията и да вземе поради тяхното мнение.
3. Поетапната анулация на изолацията в домашни условия изисква съпътстващи ограничения, измежду които:
Събиране на хармонизирани данни и създаване на надеждна система за докладване и следене на лицата, сред които е имало контакт, в това число благодарение на цифрови принадлежности с цялостно ценене на неприкосновеността на данните;Увеличаване на потенциала за тестване и хармонизиране на методиките за тестване. Комисията, като се съветва с Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, през днешния ден одобри насоки по отношение на другите диагностични проби за ковид и техните характеристики;Увеличаване на потенциала и устойчивостта на националните системи за опазване на здравето, по-специално за справяне с предвижданото повишаване на болестите след анулацията на ограничаващите мерки;По-нататъшно подсилване на потенциала за обезпечаване на здравно съоръжение и персонални защитни средства.Разработване на безвредни и ефикасни лекувания и медикаменти, както и създаване и ускорение на въвеждането на ваксина, която да постави завършек на ковид.
В пътната карта са изброени съответни рекомендации за следващите стъпки , които страните членки трябва да обсъдят при подготовката за анулация на противоепидемичните ограничения:
Постепенно предприемане на дейностите за анулация на ограниченията. Това би трябвало да се случва поетапно, като сред обособените стадии би трябвало да има достатъчно време, с цел да се реши въздействието.Мерките от общ темперамент трябва постепенно да станат целенасочени. Например отбрана на най-уязвимите групи за по-дълъг интервал от време; улеснение на последователното обновяване на нужните икономически дейности; усилване на постоянното разчистване и стерилизация на транспортните центрове, магазините и работните места; подмяна на общите изключителни положения с по-целенасочени дейности от страна на държавното управление, с цел да се подсигуряват бистрота и демократична отчетност.Контролът по вътрешните граници също трябва да се анулира координирано. Ограниченията за пътешестване и граничният надзор следва да бъдат отстранени, откакто епидемиологичната конюнктура в граничните райони се уеднакви в задоволителна степен, предлагат от Брюксел.През втория стадий външните граници може да бъдат отворени, след преценка на картината с разпространението на вируса отвън Европейски Съюз.Възобновяването на стопанската активност също трябва да се извърши последователно: съществуват няколко модела, които може да бъдат приложени, да вземем за пример действия, подобаващи за осъществяване посредством отдалечена работа, икономическо значение, работа на смени и други От Европейска комисия са безапелационни, че не е уместно цялото население да се връща по едно и също време по работните си места.Поетапно ще се облекчава и режимът за събиранията на хора, като се вземат поради особеностите на другите типове действия, като да вземем за пример: учебни заведения и университети; стопанска активност (продажби на дребно), с вероятно степенуване; ограничения във връзка със обществените действия (ресторанти, кафенета), с вероятно степенуване; всеобщи събития.
Усилията за попречване на разпространяването на вируса трябва да продължат, като се организират акции за повишение на осведомеността за поощряване на популацията да поддържа въведените положителни практики за засилена хигиена и общественото разграничаване, показват от Брюксел.

Непрекъснато наблюдаване и надзор над ефекта от ограниченията и готовност за връщане към по-строги противоепидемични ограничения, в случай че е належащо, предлагат още от Европейска комисия

Постепенната анулация на противоепидемичните ограничения трябва да бъде придружена от стратегическо обмисляне на възобновяване за съживяване на стопанската система и продължение на курса към резистентен напредък. Това включва основаване на условия за двойния преход към по-екологично и цифрово общество и добиване на всички поучения от актуалната рецесия по отношение на готовността и устойчивостта на Европейски Съюз.  За тази цел Комисията ще създаде проект за възобновяване въз основа на модифицирано предложение за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз (многогодишната финансова рамка) и на обновената работна стратегия на Комисията за 2020 г, споделят в умозаключение от Европейска комисия.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР