Председателите на 19 парламента на държави от ЕС, сред които

...
Председателите на 19 парламента на държави от ЕС, сред които
Коментари Харесай

България и още 18 държави с писмо до САЩ

Председателите на 19 Народното събрание на страни от Европейски Съюз, измежду които и Росен Желязков, желаеха от републиканския ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън да придвижи пакета от 60 милиарда $ помощ за Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпреки настояването на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Майк Джонсън на този стадий отхвърля да включи в дневния ред въпросния текст, който планува и нов пакет за Израел, филантропична помощ за Газа и промяна на имиграционната система на Съединени американски щати. " Приоритетът на страната е нашата граница " с Мексико и " би трябвало да се погрижим първо за потребностите на Америка ", съобщи той по-рано.

В взаимно писмо на британски език ръководителите на парламентите на 19 европейски страни и общо 23 камари (Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Нидерландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Испания и Украйна) приветстваха обстоятелството, че Съединените щати " поредно показват транспарантна поддръжка за украинската победа ".

Въпреки това те приканиха Джонсън да подсигурява, че " Украйна ще получи средствата, от които се нуждае, с цел да продължи битката си ". Украинските въоръжени сили са изправени пред дефицит на муниции и оръжия в битката си против настъпващите съветски сили.

Руската инвазия " заплашва освен независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, само че и слага на тестване демократичния свят като цяло и заплашва сигурността на цялото европейско и евроатлантическо пространство ", се споделя още в позицията. Подписалите приказват за " оста на злото, която би трябвало да бъде победена, и за виновниците, които би трябвало да бъдат изправени пред съда ".

" Това ще послужи като забележителен възпиращ фактор против бъдещи спорове и ще върне възприятието за надзор и сигурност на нашите нации ", се прибавя в позицията, предава БГНЕС.

Председателите на парламентите обявиха също по този начин, че съветската инвазия в Украйна е " оказала доста влияние " върху световната сигурност, като показват, че " незаконните дейности на кремълския режим са въодушевили други диктаторски и недемократични режими ", " трансформирали са се в катализатор за усилване на старите спорове " и " ни слагат на ръба на нови спорове ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР