Предприятия на руската корпорация „Росатом“ са разработили нов тип стомана

Предприятия на руската корпорация „Росатом“ са разработили нов тип стомана ...

„Росатом“ разработва стомана за корпус на реактор на АЕЦ за работа до 100 години.Предприятия на руската корпорация „Росатом“ са разработили нов тип стомана за корпуса на реактора на АЕЦ, който може да удължи срока на работата на реактора до 100 години. Това заяви първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров, цитиран от atomic-energy.ru.

„Съвременните АЕЦ се строят с нормативен срок на експлоатация от 60 години. Но ние разбираме, че ако централата се управлява разумно, ако навреме се правят всички необходими ремонти, модернизации и т.н., то експлоатацията може да продължи 100 години. Затова ние разработихме нова стомана за корпуса на реакторите, която издържа 100 години, защото в АЕЦ много от спомагателното оборудване може да се замени – турбината може да се смени и модернизира, помпите, топлообменниците, а реакторът – не може“, каза Комаров.

„Цифровите технологии, с които разполагаме, ни позволяват с помощта на метода на математическото моделиране да изчислим с голяма точност, че такава експлоатация до 100 години ще бъде възможна“, поясни още Комаров.

 

Източник: 3e-news.net