Предприемач и клиент измамиха имотна агенция в Пловдив и сключиха

...
Предприемач и клиент измамиха имотна агенция в Пловдив и сключиха
Коментари Харесай

Тарикат измами имотна агенция, но си плати скъпо за това

Предприемач и клиент излъгаха имотна организация в Пловдив и подписаха договорка за продажба скришно. Строителят и купувачът са разменили контактите си по време на оглед, проведен от брокер, а по-късно „ прескочили “ услугата му, с цел да избегнат заплащането на комисионни.Отношенията сред евентуалния покупател и организация „ Римекс парцели “ почнали през май 2021г., когато той потърсил помощта им при начинанието да си закупи къща в региона на Пловдив. Последвало сключването на двустранен контракт, който да уреди връзките им на ходатайство. Съгласно него организацията била задължена да извърши изследване на пазара, да показа на мъжа информация за наличните недвижимите парцели и да уреди прехвърлянето. Едно от отговорностите на евентуалния покупател било след договорка да заплати на „ Римекс Имоти “ комисионна в размер на 3% от цената на съответния парцел.
Агенцията почнала да предлага разгласи и да провежда огледи на място, като след няколко отхвърлени предложения, мъжът се спрял на къща с двор е едно от обитаемоте места край Пловдив. Тя била на недодялан градеж, само че отговаряла на търсенията му. Още по време на огледа, той изразил предпочитание да я купи, като даже преговарял за сваляне на част от първичната цена. В последна сметка се договорили да придобие парцела на стойност от 175 000 евро, а за задачата оставил на място капаро от 5000лв. Договорил се с „ Римекс Имоти “ на идващия ден да стартират подготовката на прелиминарен контракт, документи по прекачване на парцела и изповядване на договорка при нотариус.
Точно в този миг обаче купувачът липсващ – спрял да дава отговор на позвънявания по телефона. Агенцията била потърсена от строителя на къщата, който желал координатите на мъжа, с цел да му върне назад 5000лв. капаро. Тогава споделил, че се бил отказал от договорката.
Известно време по-късно чиновник на имотната организация инцидентно засякъл колата на покрилия се клиент. Тя била паркирана точно пред парцела, който сякаш отказал да купува. След информация в Агенцията по вписвания „ Римекс Имоти “ открили, че са били излъгани, а предприемачът и клиентът им са направили покупко-продажба за същата къща на стойност от 40 000 евро.
Заради осъществената наказателна клауза по контракта сдружението поискало да бъде обезщетено от мъжа. След като това не станало по джука сделка, организацията завела правосъден иск, където изразила претенциите си – да и бъдат погасени 3% от цената на парцела – 40 000 евро, както и лихвите за една година закъснение.
В хода на делото били осъществени разпити със очевидци – един от които бил строителния бизнесмен. Той обяснил, че се е срещал единствено с мъжа, по време на огледа там участвали и две дами, само че той не знаел какви са и не подозирал, че са представители на брокерска организация. Казал още, че той самият в никакъв случай не е търсил услугите на организации, а разчитал на реклама с плакати. Казал още, че в никакъв случай не бил взимал капаро от купувача, вместо това една-две седмици след първия оглед се разбрали за втори оглед, след което непосредствено пристъпили към подписване на договорка.
След като разгледал материалите по делото гражданският състав към Район съд в Пловдив решил, че купувачът въпреки всичко би трябвало да се изплати на „ Римекс Имоти “, с които има подписан контракт за ходатайство. Затова те постановили да погаси сумата от 1 440 евро или 2816 лева, представляваща дължимо обвързване според договор. Заедно с това той ще би трябвало да си заплати за натрупалите се лихви и правосъдни разходи над 1100лв. Съдът обаче отхвърля втората рекламация на брокерската организация за погашение на неустойки по контракта, възлизащи на 2800лв.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР