Предположенията за произхода на заплашителните имейли до училищата са най-различни.

...
Предположенията за произхода на заплашителните имейли до училищата са най-различни.
Коментари Харесай

Демерджиев за бомбените заплахи: Водещата теория е за хибридни атаки, свързани с Русия

Предположенията за произхода на заплашителните имейли до учебните заведения са най-различни. Водещата доктрина е, че става въпрос за хибридни офанзиви, свързани по някакъв метод с Русия. След като партньорските служби имат изрично мнение по този въпрос, ще го споделим с вас.

Това сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка заплашителните имейли с бомбени закани, които редица учебни заведения в страната получават от през вчерашния ден. По думите му това, което се случва в България, се случва с доста европейски страни сега.

„ Източниците на офанзива са едни и същи, методите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в Съединени американски щати и Англия, където се открива да са регистрирани имейл адреси или да се употребяват телефони, от които идват тези закани. Те работят по определяне на източника, тъй че се надяваме скоро той да бъде открит “, изрази вяра Иван Демерджиев.

„ Тези закани идват от имейли, регистрирани в Google, а те са регистрирани в мрежа, която е може да се достъпи и да се откри източникът. По това работят американските служби сега. Тъй като Google е тяхна отговорност, би трябвало да открият от кое място идват те. На територията на България няма по какъв начин да го установим “, изясни той.

Има ли връзка с идните избори и има ли опасност в деня на вота?

На въпрос дали вижда връзка сред бомбените закани и идните избори в неделя, Иван Демерджиев съобщи, че не счита, че има такава.

„ Пак споделям – тези закани не се случват единствено на територията на България. Ако се случваха единствено тук, бих направил такава връзка. Очевидно задачата е друга “, добави той.

Ако нещо сходно се случи, изборният развой ще се прекъсне единствено в случай че има действителна заплаха, безапелационен бе вътрешният министър.

„ До момента в тези сигнали, които в този момент се подават и обработват, няма действителна заплаха. Те са безусловно идентични по наличие, мултиплицират се и се подават до допустимо най-вече получатели “, разяснява още Демерджиев.

Ако в изборна секция бъде получен сходен сигнал, членовете ще алармират на полицията, а оттова нататък ще бъде направена преценка до каква степен опасността е действителна. След като бъде разисквано със СИК, ще се реши дали има съображение изборният развой да бъде пресечен.

„ Това обаче е доста малко евентуално да се случи, тъй като резултатът, който се търси, е заостряне на вниманието и медиен резултат “, още веднъж съобщи той.

До дни ще има смяна в протокола за деяние при такива обстановки

До дни ще има и смяна в протокола, тъй че да се преценя по кое време е налице действителна опасност и не е належащо да се изтеглят учебни заведения, летища и други основни обекти, които са предмет на подобен вид закани, заяви още Иван Демерджиев.

„ Протоколът е от 2000 година и по тази причина през днешния ден привиквам междуведомствена група, която да го прегледа, с цел да може да се проучват действителните рискове, преди да се пристъпи към евакуация “, коментира той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР