Предоставянето на отстъпка от 25 стотинки на всеки зареден литър

...
Предоставянето на отстъпка от 25 стотинки на всеки зареден литър
Коментари Харесай

Бензиностанциите не могат да въведат бързо 25 ст. отстъпка в горивата

Предоставянето на отстъпка от 25 стотинки на всеки зареден литър гориво до 50 литра все още би било мъчно. Фискалните ни системи са мъчно променяеми. Реализирането на такава скица обаче зависи от детайлите, които би трябвало да се решат от финансовото министерство.

Това разгласи в ефира на Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Асоциацията е разговаряла по схемата с МФ, само че специалистите не бързат да навлизат в конкретика.

„ Има разнообразни способи на използване на сходна мярка. Във Франция отстъпката се дава непосредствено на бензиностанцията. В Гърция методът е противоположен – потребителите имат право на до 60 евро, като сами вършат собствен профил за приемане на отстъпката в данъчната работа “, разяснява Бенчев. В България се предлага сходен на френския модел, само че няма изясненост още, сподели Бенчев.

Ползването на отстъпката непосредствено при зареждане тормози и дребните бензиностанции, тъй като те ще би трябвало на процедура да финансират тази мярка, до момента в който си получат назад парите от страната. Въпросът за какъв брой малко ще се възвръщат сумите стои на дневен ред, изясни още Бенчев.

Изказванията, че рафинерията в Бургас може елементарно и бързо да се откаже от съветския ненфт и да премине към различна суровина, не дава отговор на действителната обстановка, сподели още Бенчев. Според него за цялостен отвод от съветски петрол ще са нужни година и половина – две.

„ Изтъква се, че при планови поправки в рафинерията пазарът даже не схваща за тях, само че това е тъй като авансово се натрупат ресурси преди планови поправки. Сега нямаме такива. Алтернативаната да се доставя суровина от прилежащи страни също е несигурна, тъй като при тях също ще има последствия от вероятно ембарго на съветския петрол. Вносът на гориво с цистерни по пътищата значи всеки ден в България да влизат 300-400 цистерни и да излизат назад. Това ще съсипе туристическия сезон “, сподели още Бенчев. БДЖ сега съгласно него не е опция поради положението на инфраструктурата. Въпросът за какъв брой време рафинерията в Бургас може да се пренастрои обаче е противоречив - други специалисти разясняват по-кратки периоди.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР