Предназначението му е да прехвърли на китайците част от руския

...
Предназначението му е да прехвърли на китайците част от руския
Коментари Харесай

Анализаторът Пл. Димитров: Въпреки потупванията по рамото - резултат и фантасмагории от срещата Путин-Си Д...

Предназначението му е да трансферира на китайците част от съветския газ, който до в този момент се доставяше в Европа. Какви са параметрите на тази тръба?

 

Дължината е стряскаща – 6700 км, което е 14 пъти повече от българския „ Балкански поток “, да вземем за пример. Ако бъде построен, „ Силата на Сибир 2 “ ще е най-дългия газопровод в света. Планираният му потенциал е 50 милиарда куб. годишно, това е под една трета от размерите, които Русия продаваше в Европейски Съюз преди войната против Украйна (155 млрд куб. м). Но газът не върви от единствено себе си по тръбата, нужни са компресорни станции, които да го тласкат. А те харчат много сила. Така че преносът на 6700 км ще коства скъпо. Освен това „ Газпром “ в никакъв случай няма да получи цената, която му плащаха европейците. Ако се съди по данните за към този момент работещия газопровод „ Силата на Сибир “, съветският газ излиза на китайците най-малко 3-4 пъти по-евтино, в сравнение с европейците.

Строежът на нов великански газопровод ще бъде доста сложен и поради глобите, които не разрешават доставка на американски и европейски турбини за Русия. Поради това не е реален срокът за довеждане докрай на плана, който Путин оповести през днешния ден – 2030 година Ще са нужни още 2-3 години допълнително, в случай че изобщо се стигне до градеж – въпреки всичко финално капиталово решение още не е взето.

Абсолютна измислица е и цифрата 100 млн. т. полутечен газ, който съгласно Путин Русия ще може да доставя на Китай през 2030 година Първо, Китай изобщо няма да има потребност от толкоз газ. Второ, за 2022 година Русия е изнесла общо за всички посоки 33 млн. т полутечен газ, няма по какъв начин този размер да се утрои за 7 години, изключително като се има поради, че западните наказания обгръщат и технологиите за градеж на газови терминали. А и няма икономическа логичност всичкият газ от наличните терминали на полуостров Ямал да минава през Северния ледовит океан до Китай, откакто Европа е доста по-близо и цените са по-високи. Да припомня – към този момент Европейски Съюз не е забранявал вноса на съветски газ, нито елементарен, нито полутечен.

Накратко – изхвърлянията на Путин за светлите вероятности на съветския газ в Китай имат доста повече политически, в сравнение с стопански смисъл.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР