Предмети на осем хиляди години ще бъдат показани в рамките

...
Предмети на осем хиляди години ще бъдат показани в рамките
Коментари Харесай

Показват предмети на 8000 години в музея в Благоевград

Предмети на осем хиляди години ще бъдат показани в границите на галерия на Регионалния исторически музей в Благоевград. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Малгожата Кулов, която е организатор в отдел "Археология ".

Експозицията ще включва най-важните, забавни и красиви предмети, открити главно на три археологически обекта по поречието на река Струма. Това са Ковачево, Дамяница и местността Кайменска чука край Благоевград. Най-старите предмети, които ще бъдат показани, са от Ковачево и са от седмото и шестото хилядолетие преди Христа. Изложбата наблюдава дълъг интервал, който обгръща няколко хилядолетия от развиването на локалните хора. Това е една просвета на неповторимо високо равнище и това се вижда в предметите, които са открити при археологическите разкопки, сподели още Малгожата Кулов.

В експозицията "Река Струма - пътят към Европа. Съкровищницата на праисторическите култури " ще могат да се прегледат предмети от всекидневния живот на хората от далечното минало, както и предмети, свързани с култове, практики и ритуали. Посетителите на музея в Благоевград ще се допрян до накитите и украшенията, които са били част от облеклото на праисторическите хора.

Предметите, които ще бъдат включени в изложбата, са открити при постоянни археологически изследвания на Регионалния исторически музей и са резултат от няколко десетилетия работа, добави доктор Кулов. Изложбата ще бъде открита на 12 септември и ще може да се прегледа в границите на месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР