Предмет на обсъждането бе изменение на Общия устройствен план на

...
Предмет на обсъждането бе изменение на Общия устройствен план на
Коментари Харесай

Проведоха обществено обсъждане за минералните извори в село Градец

Предмет на разискването бе изменение на Общия организационен проект на Община Видин в обсега на аграрен парцел по кадастралната карта на село Градец, в границите на който се намират минералните залежи.

Предназначението на територията би трябвало да се промени от „ обработваеми аграрни земи “ в „ най-вече индустриални действия “. Това се постанова, с цел да може Община Видин да предприеме дейности по сондаж и извеждане на водата.

На общественото разискване, което се организира в залата на Общински съвет – Видин, участваха секретарят на Общината Емилиян Енчев, началникът на отдел „ Устройство на територията “ инж. Румен Лилов, инж. Виолета Георгиева - гл. специалист „ Екология, озеленяване и биоразнообразие “, арх. Митко Славчев, който е част от проектантския екип, общински съветници, кметът на село Градец Илия Томов и поданици на обитаемото място.

Архитект Митко Славчев в детайли изясни това, което Общината е свършила досега и какво следва. Изменението на проекта ще бъде импортирано за гласоподаване на съвещание на Общински съвет – Видин, след което се чака решение на Министерството на земеделието, с което се трансформира кадастралната карта и предназначението на територията, в която се намира минералното находище. Следва разработване на обстоен организационен проект, с който се планува самото застрояване. Ще бъдат направени лабораторни проучвания, които ще покажат дали водата е годна за пиянство и дали ще може да бъде бутилирана.



Инж. Румен Лилов добави, че през 2020 година Общината е получила балнеоложка оценка от Министерството на здравеопазването за трите минерални извора във Видин, Сланотрън и Градец. Тя е на база на лабораторни проучвания, които са правени от дълго време, съответно за село Градец - през 60-те години на предишния век.

Документацията за издаване на разрешителни за водовземане от трите залежи е подадена в Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, като за Градец се изисква и документ за превръщане на предназначението. След това следва най-трудната част – намирането на средства за сондажи, за което ще са нужни по към 3 милиона лв. на сондаж, т.е. общо 9 милиона лв.. Ако средствата за тази цел бъдат обезпечени, ще се пристъпи към самото сондиране. Тогава ще бъдат осъществени нови лабораторни проучвания. От разбора на водата зависи дали тя ще бъде употребена за бутилиране или за балнеология. При съществуване на нападателни съставки, ще се търсят способи за създаване на пречиствателна станция, сподели още инж. Лилов.

Кметът на Градец Илия Томов посочи значимостта на минералните води за развиването на целия Видински район. Той изрече своите благодарности за напъните на Община Видин и най-много на кмета доктор Цветан Ценков да се търсят благоприятни условия за потребление на това естествено благосъстояние.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР