Предложенията за по-лесно наемане на висококвалифицирани специалист от трети държави

...
Предложенията за по-лесно наемане на висококвалифицирани специалист от трети държави
Коментари Харесай

ДБ предлага законови промени за издаването на Синя карта

Предложенията за по-лесно наемане на висококвалифицирани експерт от трети страни са към този момент в Народното събрание. Депутати от " Демократична България " са внесли промени в Закона за трудовата миграция.

Промените засягат основно издаването на така наречен " Синя карта ". Тя ще може да се получава и от лица, ползващи се със статут на краткотрайна или интернационална протекция.

Заради войната в Украйна доста интернационалните компании предложиха преместването на висококвалифицираните си експерти в страни от Европейски Съюз. А в претекстовете към измененията е маркирано, че облекчените условия ще привлекат висококвалифицирани експерти от Молдова, Беларус и Русия.

Промените плануват признание и на опит за фрагменти, които нямат тапия за висше обучение, само че все пак са висококвалифицирани поради насъбрана процедура.

Улеснява се командироването, повишението в служба, промяната на шеф и пътуването в Европейския съюз. Ще има и " приети работодатели ", които ще употребяват по-бърза процедура.

Промените би трябвало да минат съгласуванията в комисии и в пленарната зала. Но са подкрепени от секторните IT асоциации. От там показват, че измененията ще улесни и растежа на фирмите, което ще докара до още повече привлечени вложения и опция за повече нови работни места.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР