"Предложенията отговорят на практиката в останалите държави-членки на ЕС", това

...
"Предложенията отговорят на практиката в останалите държави-членки на ЕС", това
Коментари Харесай

Щерьо Ножаров: Предложенията за промени в НПК отговорят на практиката в останалите държави-членки на ЕС

"Предложенията отговорят на практиката в останалите държави-членки на Европейски Съюз ", това сподели в „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия Щерьо Ножаров – член на експертния съвет към Прокуратурата на Република България, при започване на коментара си за обявените от основния прокурор и неговия екип хрумвания за промени в Наказателно-процесуален кодекс.

"Познавам добре практиката на Европейски Съюз и предложенията подхождат на тази процедура. Най-коментираното предложение е касационната инстанция. В множеството от сериозните материали има морално-етични разсъждения, в тях липсват правни причини. Тези оферти са конституционно съобразни, има 12 решения на конституционния съд ", добави той и посочи:

"Основната функционалност на Върховен касационен съд е методически надзор. Предложението отговоря на практиката на конституционния съд. Предложението е конституционно съгласно за развой на две инстанции.

Широко се употребяват СРС в разнообразни европейски страни. Разширява се покритието. Ние би трябвало да пазиме правото на личността. Права имат потърпевшите и техните близки. Не става въпрос за всеобщо подслушване, а за закононарушения по глава Първа и за проведените незаконни групи. Сега липсва задоволителна успеваемост "

Относно предлагането за допускане на негодни доказателства, той изясни: "Става въпрос за дисциплиниране на проверяващите органи. Сега, в случай че някое доказателство бъде събрано отвън периода, само че е негодно. Тук за това става дума. Ще са негодни доказателства, които са събрани с принуждение, машинация, насила. Няма да се наруши ЕКЗПЧ.

За поемното лице е казано минимум едно лице. Има отдалечени местности. Всички си спомняме Сарафово. Представете си две поемни лица ги разпитват след 8 години. Защитата доста спекулира с тях при муден развой. Това нещо не би трябвало толкоз доста да се дискутира. По принцип ще са две лица, само че рядко ще е едно лице.

Дори и най-големите критици на предлагането от 33 страници, не оспорват, че има оферти, които са ефикасни. Процесът ще стане доста по-ефективен. Премахва се формализма на процеса и ще се усили скоростта. Прокуратурата се пробва да обезпечи развой в рационален период ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР