Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица, в Народното събрание,

...
Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица, в Народното събрание,
Коментари Харесай

Частните съдебни изпълнители искат ревизия на Закона за несъстоятелност на физическите лица

Предложеният законопроект за неплатежоспособност на физическите лица, в Народното събрание, има основни дефекти, които би трябвало да бъдат усъвършенствани преди гласуването му на второ четене. Такова умозаключение извеждат от Камарата на частните правосъдни реализатори след инициирана от организацията интернационална конференция на тематика " Несъстоятелност на физическите лица.

По време на форума били отправени остри рецензии към законопроекта . На конференцията за участвали зам.-министъра на правораздаването Юлия Ковачева, ръководителите на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Стойо Стоев и на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, представители на Асоциацията на банките в България, на работодателски и потребителски организации,на Висшия адвокатски съвет, съдии, преподаватели и други

Според ръководителя на Камарата на частните правосъдни реализатори Иван Хаджииванов организацията постоянно е изразявала кардинална поддръжка за въвеждането на закон, уреждащ несъстоятелността на физическите лица. По думите му обаче, в случай че законът не е основан на положителните европейски практики, съобразени с българските условия, и не е акуратен, може да има тежки последствия за жителите, бизнеса и правосъдната система.

" Проектът може доста да се усъвършенства във връзка с процедурата, нейният обсег, времеви рамки и последствия, на лицата, които я организират и не на последно място във връзка с разноските. Цената на производството е от значително значение за неплатежоспособните жители, тъй като точно те ще я заплащат ", изясни Хаджииванов.
 Зарков издаде нова разпоредба за запорите
Зарков издаде нова разпоредба за запорите

Документът е обнародван в Държавен вестник и влиза в действие след три месеца

Съдебните реализатори допълват, че участниците в конференцията са изразили мнение, че механичното преписване от Търговския закон е довело до излишно комплицирана и мудна процедур а, която ще блокира окръжните съдилища с години, а въвеждането в българското законодателство на безспорна отминалост, несеквестируемост и неплатежоспособност на физически лица мощно застрашавало правата на кредиторите. По мнение на огромна част от участниците в полемиката трябвало с приемането на този законопроект да безспорната отминалост се преразгледа. Те се обединили в мнението си, че разноските по процедурата са мощно повишени, което поврежда длъжниците и кредиторите. Било подкрепено и предложение да се употребяват в производството по неплатежоспособност към този момент осъществените дейности от правосъдните реализатори по изследване, запориране и разказване на имуществото на длъжниците , за икономисване на време и обилни средства за длъжниците. " Прагът за пускане на процедурата, който в законопроекта е 10 минимални заплати, би трябвало да бъде повишен по сходство на практиката в други европейски страни. Така да вземем за пример в Литва е 25 минимални заплати. В момента заложеният предел е непростим предвид на огромния запас на институциите, които ще бъдат включени в процеса и основава благоприятни условия за корист от страна на недобросъвестни длъжници ", декларират още от Камарата на частните правосъдни реализатори.
 Министерски съвет одобри план на закона за частния банкрут
Министерски съвет одобри план на закона за частния банкрут

Сега настоящото законодателство не позволява физически лица, да бъдат оповестени в неплатежоспособност

От организацията изясняват, че несъстоятелността на физически лица е напълно нов институт за българската правна система , заради което измежду лекторите на конференцията са били поканени Довиле Саткаускиене, изпълнителен шеф на Камарата на правосъдните реализатори на Република Литва, и Йос Уитдехааг, първи вицепрезидент на Международния съюз на правосъдните реализатори. В Литва подобен закон има от 10 години, като правосъдните реализатори и синдиците правят процедурата в границите на няколко месеца. В Нидерландия пък се подчертава върху доброволната фаза, в която се водят договаряния и се реализират съглашения с присъединяване на правосъдните реализатори, извършващи годишно 2 млн. визити на адресите на длъжниците. Целта била да не се доближава до идната фаза - насилствена ликвидация на имущество.

Участниците в конференцията упорстват уредниците да обобщят изразените мнения и да ги дават на Комисията по правни въпроси в Народното събрание , с цел да бъдат взети поради преди гласуването на законопроекта на второ четене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР