Предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс

...
Предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Прокуратурата предлага да се конфискуват автомобилите на водачи, хванати с алкохол и наркотици

Предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс (НК), които да доведат до възстановяване на успеваемостта на наказателния развой, до ограничение на формализма и до по-бързо и заслужено правосъдие, бяха показани през днешния ден, 06.04.2022 г, от заместител основния прокурор Красимира Филипова.

Предлага се в случаите на ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, ръководеното МПС да се лишава в интерес на страната, когато е благосъстоятелност на дееца.

Предложенията са ориентирани и към обезпечаване на нужната наказателно-правна отбрана при закононарушения, осъществени от ненавист. Едно от тях е - да се вкара норма в Общата част на Наказателния кодекс, съгласно която осъществяването на закононарушение по дискриминационни подбуди се смята за утежняващо наказателната отговорност събитие.

Други от предложенията за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс се отнасят до кръга на поемните лица, до разпити на избрани категории очевидци, до усъвършенстване на съставите на закононарушението „ рушвет “, отпадане на провокацията към рушвет, както и до способите за откриване и доказване на подкупа и други Например предлага се регламентиране на провокацията към рушвет като ново особено разследващо средство, реализирано от чиновник под прикритие, при подобаващ правосъден надзор.

Част от концепциите за промени имат за цел да се преодолее един от главните проблеми – формализмът в наказателния развой, и се отнасят до условията за правене на обвинителния акт и до годността на доказателствата, оповестиха от държавното обвиняване. В България законът изисква в обвинителния акт да бъдат разказани тъкмо времето, мястото и метода на осъществяване на закононарушението, за разлика от други страни, където, да вземем за пример, няма обвързване да бъде в детайли разказан методът на осъществяване на закононарушението в обвинителния акт. Съгласно Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (ЕКЗПЧОС) упрекнатото лице би трябвало „ да бъде неотложно осведомено и в детайлности осведомено за характера и аргументите за обвиняването против него “, а не за всички условия, посочени в чл.246 от Наказателно-процесуален кодекс.

Според прокуратурата са нужни и други промени, свързани със съставите за тероризъм, трафика на хора, длъжностните и корупционните закононарушения.

Необходими са и промени в законовите разпореждания по отношение на наказванията при осъществяването на голям брой закононарушения, реабилитацията и метода на приспадане на задържането под стража при осъществяването на наказванията „ отнемане от независимост “ или „ пробация “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР