Предложението за изключването на Кирил Добрев от БСП, така както

...
Предложението за изключването на Кирил Добрев от БСП, така както
Коментари Харесай

БСП–София: Безотговорно е в момента БСП да бъде хвърляна във вътрешни конфликти

Предложението за изключването на Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, по този начин както е показано от ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, е мотив за съществено безпокойствие за вътрешните процеси в Българска социалистическа партия, за другарството и взаимопомощта. Това се споделя в позиция на Изпълнителното бюро на Софийската организация на партията, оповестиха от пресцентъра на БСП-София.

В документа се акцентира, че показаните претекстове са част от задълбочаващата отрицателна наклонност за вътрешна разпра с другомислещия, за създаване на облика на врага с партиен билет.

„ Ще напомним, че това е мрачна процедура от предишното, която Българска социалистическа партия от дълго време е отрекла, давайки своята негативна историческа оценка “, отбелязва управлението на Градския съвет на столичните социалисти.

Според членовете на ИБ на Горско стопанство на Българска социалистическа партия – София е безогледно и безконтролно, в сегашния политически миг на промяна на модела на ръководство на България, Българска социалистическа партия да бъде хвърляна във вътрешни спорове и противоборства. Да се отстраняват социалисти поради тяхното мнение, да се възраждат отречени от историята практики на заличаване на „ врага с партиен билет “.

„ Призоваваме до съвещанието на Конгреса на 22 януари ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия да се въздържа от политически дейности, които ще предизвикат в допълнение партийни разединения. Призоваваме за вътрешнопартиен разсъдък и разговор “, се показва в позицията на ИБ на Българска социалистическа партия – София.

Пълен текст на позицията:

Всички социалисти чакахме час по-скоро да стартираме интензивно разискване на тези управнически решения, които да изведат страната от тежката пандемична и икономическа рецесия. Да работим върху политики, чертаещи нов небосвод за развиване на стопанската система, на туризма, на обществената сфера, на земеделието. Да обсъдим новите провокации в образованието и културата, ограниченията за превъзмогване на инфлацията, за стабилизиране на енергетиката и други Да предложим устойчиви политики за повишение на приходите на популацията – заплати и пенсии. Да обсъдим задълбочаващата се демографска рецесия. Да излезем с безапелационна позиция по отношение на желанието на територията на България да се разположат нови военни бази на Съединени американски щати и НАТО. Още повече, че за нас, софийските социалисти, присъединяване на ръководителя на партията в новото съдружно държавно управление е залог, че Българска социалистическа партия ще наложи по-справедлив и взаимен модел за развиването на България.

Но вместо полемика по главните посоки от управническата стратегия на държавното управление, ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия взима решение за незабавно привикване, освен това неприсъствено, на съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия на 29.12.2021г., директно преди новогодишните празници, с една единствена точка от дневния ред: „ 1. Налагане на члена на Народно събрание на Българска социалистическа партия Кирил Николаев Добрев мярката за партийно влияние „ Изключване “ и преустановяване на участието му в Българска социалистическа партия. “

В претекстовете, с които се изисква наказването на други Добрев, е записано, че за мярката за партийно влияние „ изключване “ упорстват 60 члена на Българска социалистическа партия, младежката организация на гр. Елин Пелин, Изпълнителното бюро (състоящо се от трима човека) на партийна организация в гр. Омуртаг, районен съд на Българска социалистическа партия „ Вл. Варненчик “ - Варна, както и от ОБС на Българска социалистическа партия – Долни Чифлик. Сред прегрешенията на Добрев, по този начин както са записани в претекстовете, са: „ уронване положителното име на партията “, „ злепоставяне на членове на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия “, „ клюки и обиди “, „ присъединяване в организирането на шумни митинги пред централата на партията преди осъществяване на съвещания на Народно събрание на Българска социалистическа партия “, „ подмолното образуване на подписка за привикване на съвещание на 50-я Конгрес на Българска социалистическа партия преди президентските избори, без да се съблюдава открития ред “ и прочие

Доказателствата се откриват в медийните изяви на други Кирил Добрев във връзка пагубното показване на Българска социалистическа партия на трите парламентарни избори през 2021 година, рецензиите му към тясното управление на партията за актуалното положение на Българска социалистическа партия, за загубата, в границите на една година, на повече от 700 000 гласоподаватели и прочие и прочие Все въпроси, които интензивно се дискутират в медиите, в обществените мрежи, на партийните събрания. И то от хиляди социалисти и симпатизанти.

От друга страна, точно поради превръщането на Българска социалистическа партия в четвъртостепенна политическа мощ, която става все по-ненужна за българския жител, други Нинова вярно си подаде оставката като ръководител на партията. Очакванията на социалистите бяха, че оставка би трябвало да подаде и Националният съвет на Българска социалистическа партия, който като управителен орган на партията също носи своята голяма отговорност за тежкото положение на най-голямата лява партия. В такава обстановка ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия като най-тясно партийно управление би трябвало да има схващане, че извършва по-скоро координиращи функционалности. Негова непосредствена задача е да провежда съвещанието на Конгреса през месец януари, без обаче да позволява лустрация на партийни членове с критическо мислене и оценки, разнообразни от тези на управлението.

Внесените претекстове за изключването на Кирил Добрев от Българска социалистическа партия имат темперамент на донос против един от авторитетните социалисти – дълготраен член на Националния съвет, на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, заместник-председател на партията, депутат, водещ фактор в организирането на младежкото обединяване на Българска социалистическа партия. Така квалифицираните претекстове могат да бъдат признати и като израз на боязън от другото мнение, демонстрация на инстинкт за опазване на личните позиции в управлението на партията. Още повече, ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия форсирано взима решение по проблема „ Добрев “: предлага мярката „ изключване “, без да се допита до мнението на първичната партийна организация или до районен съд на Българска социалистическа партия – Нови Искър, където Добрев членува, нито се интересува от мнението от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София, част от който е районен съд на Българска социалистическа партия - Нови Искър.

В Градския съвет на Българска социалистическа партия - София почитаме изконното право на всеки социалист да показва свободно своето мнение, аргументирано да показва своя критическа позиция в партийните полемики. Гаранцията за демократичния темперамент на нашата партия е плурализмът и зачитането на другото мнение на социалиста. Предложението за изключването на други Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, по този начин, както е показано от ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, е мотив за съществено безпокойствие за вътрешните процеси в Българска социалистическа партия, за другарството и взаимопомощта. Представените претекстове са част от задълбочаващата отрицателна наклонност за вътрешна разпра с другомислещия, за създаване на облика на врага с партиен билет. Ще напомним, че това е мрачна процедура от предишното, която Българска социалистическа партия от дълго време е отрекла, давайки своята негативна историческа оценка.

Софийските социалисти постоянно поредно сме отстоявали свободата на мисълта, свободата на словото. Ние сме изрично срещу преследването и изключването на социалисти поради тяхна позиция или мнение, несъвпадащо с вижданията на тясното управление на партията. Такава беше нашата позиция, когато бяха изключени Георги Първанов и Румен Петков, такава беше позицията ни и по-късно – когато се изключваха други приятели. Такава е нашата позиция и в този момент, когато се слага въпросът за изключването от Българска социалистическа партия на други Кирил Добрев.

Действително, част от социалистите не споделя обособени оценки на други Добрев, нерядко подлага на критика цветистия му език. Но това не е от в този момент и не може да служи като мотив за наказване. Още повече, че същите тези оценки, същият този колоритен език, употребявани от други Добрев в качеството му на депутат, на член на Националния съвет и на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, на заместник-председател на партията по организационните въпроси, бяха посрещани с неприкрит екстаз от приятели, които през днешния ден упорстват за неговото изключване от партията. Но едно е ясно: други Добрев е безкрайно лоялен на Българска социалистическа партия, за него партията е същинска орис, а в партийните каузи той постоянно влага голяма сила и отявлен възторг.

За нас, членовете на ИБ на Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София, безогледно и безконтролно е в сегашния политически миг на промяна на модела на ръководство на България, Българска социалистическа партия да бъде хвърляна във вътрешни спорове и противоборства. Да се отстраняват социалисти поради тяхното мнение, да се възраждат отречени от историята практики на заличаване на „ врага с партиен билет “. Призоваваме до съвещанието на Конгреса на 22 януари ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия да се въздържа от политически дейности, които ще предизвикат в допълнение партийни разединения. Призоваваме за вътрешнопартиен разсъдък и разговор!

Предстои ни тежка борба. Битката за бъдещето на България. И този път Българска социалистическа партия може да я завоюва. Но единствено, в случай че събира и сплотява. Ако осъзнаем, че в партията няма вътрешна съпротива, а органично общуване на разнообразни идейни трендове – на комунисти, на социалдемократи, на социалисти. Това е благосъстоянието на Българска социалистическа партия и всички ние сме призвани да го съхраним и развием.

Източник: вестник „ Труд “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР